Skip to content
Politică

Zeci de arbori, ciopârțiți în Capitală. Răspunsul Primăriei

Zeci de arbori din Cimitirul Evreiesc de la Eroii Revolutiei au fost toaletati, din coroana lor ramanad doar trunchiul si cateva bete.

Primaria Capitalei spune ca a emis aviz de toaletare pentru aceasta lucrare, insa in urma verificarilor facute in teren, acest aviz nu a fost respectat.

„In data de 11.11.2015 a fost emis un aviz de toaletare pentru un numar de 52 exemplare arbori amplasati in aliniamentul aleilor interioare cat si la limita gardului Cimitirului Evreiesc cu sos. Giurgiului. In data de 05.02.2016, ora 13.30, a fost efectuata o vizita in teren de catre inspectorii Directiei de Mediu la cimitirul mentionat anterior, ca urmare a sesizarii dumneavoastra. In urma analizei efectuate la fata locului, cat si ulterior la sediul Directiei de Mediu, s-a concluzionat faptul ca lucrarile de toaletare asupra arborilor din cadrul Cimitirului Evreiesc nu respecta prevederile avizului de specialitate emis de catre Directia de Mediu – Serviciul Avize si Acorduri. In acest sens, se va inainta o adresa Directiei Inspectie si Control General din cadrul P.M.B. in vederea aplicarii prevederilor legale aflate in vigoare”, a transmis Primăria Capitalei, potrivit romaniatv.net.

„Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata, prevede la art. 5 lit. (c) teza I, ca pentru protectia si conservarea spatiilor verzi, persoanele fizice si persoanele juridice au obligatia sa nu produca taieri neautorizate sau vatamari ale arborilor si arbustilor. De asemenea, art. 7 stabileste obiectivele administrarii de spatii verzi, regasind, inter alia, la lit. (c), regenerarea, extinderea, ameliorarea compozitiei si a calitatii spatiilor verzi. In cazul acesta, referitor la regimul proprietatii, este incidenta prevederea din art. 8 alin. 2), care stipuleaza ca administrarea spatiilor verzi de pe terenurile proprietate privata este exercitata de catre proprietarii acestora, cu respectarea prevederilor actelor normative in vigoare. De asemenea, ne aflam in situatia prevazuta la art. 12 alin. 5), unde constatam ca in cazul arborilor ornamentali plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene. Constatam astfel o flagranta incalcare a prevederilor articolului sus mentionat. In cazul taierilor arborilor sanatosi, cum este evident cazul de fata, la analiza sectiunii de trunchi care poate fi constatata in poze, art. 12 alin. 6) prevede ca deciziile se pun in aplicare numai dupa obtinerea avizului emis de agentiile judetene pentru protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti. Referitor la sanctiunile legi, art. 20 precizeaza ca incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, contraventionala si penala, dupa caz. In acest caz, vinovatii raspund contraventional, conform art. 23 alin. 1) lit. (b), cu amenda in cuantum de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice, pentru incalcarea prevederilor art. 5 lit. c). De asemenea, in aceasta situatie, poate fi antrenata varianta agravata prevazuta la art. 23 alin. 1) lit. (d), anume de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele fizice si de la 40.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice, pentru incalcarea prevederilor art. 12 alin. (5) si (6)”, spune un cetăţean care locuieşte în zonă.

Cimitirul evreiesc se afla in administrarea Comunitatii Evreiesti din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *