Skip to content
Politică

Zegrean arată ce NU s-a spus despre Kovesi și urmașa ei de la DNA: Unii mai slabi de înger se vor speria EXCLUSIV

libertatea.ro

Avocatul Augustin Zegrean – fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR) – a acordat luni seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat ce NU s-a spus despre Laura Kovesi și despre urmașa acesteia de la conducerea DNA – am numit-o pe Anca Jurma, fiica fostului procuror general Nicolae Cochinescu, cea care până acum i-a fost Codruței Kovesi consilieră pe relații internaționale.

Încă de la început, Augustin Zegrean a atras atenția că „nimeni nu este de neînlocuit” și că important este să continue buna funcționare a instituției. Totodată, juristul și-a exprimat părerea de rău legată de sfârșitul lui Kovesi și a atras atenția că nu toți magistrații din DNA sunt cu probleme.

„De când e lumea, nimeni nu este de neînlocuit. Dacă instituția este consolidată, dacă este bine organizată, solidă și bine dotată cu personal, nu se poate întâmpla nimic, pentru că nu stă o instituție într-un om. Regret că a avut sfârșitul ăsta cariera ei de procuror și nu merita să i se întâmple asta, dar dacă asta s-a vrut, asta s-a făcut până la urmă. Dar eu sper să nu aibă niciun efect asupra procurorilor de acolo și în general asupra sistemului de justiție.

Sigur că unii mai slabi de înger se vor speria și vor spune: «Dacă fac ca ea, pățesc ca ea» (și asta se urmărește). Dar eu sper în maturitatea sistemului și în soliditatea lui. De ani de zile, am tot lucrat să facem o justiție puternică, nesupusă, nesubjugată, neimplicată politic. După atâta vreme, eu cred că asta s-a reușit și tocmai ăsta a fost probabil motivul care i-a înspăimântat pe cei care au luptat atât de mult pentru demiterea doamnei procuror-șef.

Dar în orice caz: nu trebuie nimeni să se bucure că nu mai este ea procuror-șef acolo, pentru că nu se oprește aici activitatea DNA-ului. Eventual doar dacă-l vor desființa. Altfel nu se oprește, pentru că, în general, ca să fii procuror trebuie să ai pasiune pentru meseria asta și pentru dreptate. După ce lucrează ani de zile în parchet, e greu să crezi că-i mai sperie cineva. Sigur: sunt și oameni cu probleme acolo și vor mai fi, dar nu ei sunt majoritari, a explicat Zegrean.

În altă ordine de idei: juristul și-a exprimat aprecierea față de faptul că interimatul a fost preluat de către un om apropiat de Kovesi, ca un semn de continuitate.

„Este foarte bine c-au pus un om apropiat de ea, pentru că asta înseamnă că se dorește continuarea activității și că doamna Jurma va continua să conducă și să țină instituția în mână. Că asta este important, până la urmă. Probabil că (Anca Jurma – n.r.) va candida chiar pentru postul de procuror-șef – de ce nu?” a punctat fostul șef al CCR.

Confruntat cu faptul că aceeași Anca Jurma nu a întocmit niciun rechizitoriu în ultimii 15 ani (detalii pe Luju.ro), Augustin Zegrean a argumentat că magistrații care avansează în funcții se ocupă din ce în ce mai puțin de dosare, mutându-și efortul asupra muncii organizatorice.

„Șefii nu instrumentează dosare. Cu cât urci mai mult în ierarhie, cu atât muncești mai puțin practic. Dar cred că știe ce înseamnă procuratura, cum trebuie organizată și condusă. Plus că este doar interimar acolo – așa că nu pot să-i reproșez nimic. Nici n-au pus-o bine și deja i se reproșează. E cam devreme. Am înțeles că are 28 de ani vechime. Hai să zicem că 15 ani n-a instrumentat niciun dosar, dar mai rămân încă 13 ani în care probabil că a făcut dosare”, a afirmat ex-președintele Curții Constituționale.

În încheiere, Augustin Zegrean a lansat o săgeată către politicienii din ambele tabere care s-au confruntat pe tema revocării Codruței Kovesi.

„Unii se vor bucura, alții se vor întrista… Nu știu care dintre ei vor fi sinceri”, a conchis avocatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *