Skip to content
Politică

Zegrean, indignat de noua formă a abuzului în serviciu. Detaliul ce poate dinamita totul EXCLUSIV

agerpres.ro

Avocatul Augustin Zegrean – fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR) – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat indignarea în legătură cu noua formă a articolului 297 din Codul Penal privind abuzul în serviciu, formă avizată pozitiv luni de către Comisia Florin Iordache, la propunerea Ministerului Justiției.

CITIȚI ȘI: UPDATE Abuzul în serviciu a fost modificat / Scandal în Comisia Iordache

Așa cum puteți vedea în linkul de mai sus, noua formă prevede următoarele:

„Fapta funcţionarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

În prezent, art. 297 din CP stipulează astfel:

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă marți cu Augustin Zegrean, din dorința de a lămuri în ce măsură este binevenită formularea legată de definirea pragului drept „o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie.

Încă de la început, fostul șef al CCR s-a arătat amuzat de forma avizată pozitiv de către Comisia Iordache, Zegrean sugerând diletantismul unor parlamentari juriști.

„Nu așa se fac legile. Ministrul Justiției este profesor de drept penal. Mă mir c-a lăsat pe mâna unor autodidacți să facă Codul Penal. Actualul Cod Penal a fost făcut cu participarea largă a profesorilor universitari de drept penal – foarte mulți specialiști”, a afirmat Augustin Zegrean.

În continuare, ex-președintele Curții Constituționale a evidențiat arbitrariul care se naște din formularea ce definește pragul în funcție de salariul minim.

„Nu este corectă formularea asta, pentru că salariul minim pe economie se schimbă din an în an. Anul ăsta, să zicem, salariul minim pe economie este 2.000 de lei. La anul, poate fi 21.000. Și o să descopere că anul ăsta s-a comis o faptă de 2.000 de lei. Nu-l mai condamnă, pentru că nivelul de 21.000 de lei este mai mare decât 2.000 de lei”, a subliniat Zegrean.

Întrebat dacă parlamentarii ar fi trebuit să precizeze dacă salariul minim trebuie să fie brut sau net, Augustin Zegrean a răspuns afirmativ.

„Sigur că ar fi trebuit să specifice, fiindcă altfel va fi o veșnică discuție: dacă va fi salariu brut sau net, cu taxe sau fără taxe, cu TVA, fără TVA etc. Nu așa se fac legile!” a spus avocatul.

În acest punct, PSnews.ro l-a confruntat pe Augustin Zegrean cu recomandările de anul trecut ale Comisiei de la Veneția privind stabilirea la un nivel înalt a pragului pentru abuzul în serviciu.

„Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc”, transmitea Comisia de la Veneția, citată de Euractiv.ro.

La rândul lui, Augustin Zegrean a remarcat sarcastic că un salariu minim pe economie nu înseamnă o sumă mare.

„Exact. Salariul minim pe economie e un prag înalt? Înseamnă că avem salarii foarte mari în România!

Povestea asta cu abuzul în serviciu a fost lămurită odată de Curtea Constituțională și așa ar trebui să rămână: cum a dat decizie Curtea atunci, pentru că a fost după un îndelungat studiu și cu multe dezbateri. Am avut în vedere atunci toată legislația europeană. Știți că nu toate statele sancționează abuzul în serviciu: sunt 12 state în Europa care sancționează abuzul în serviciu cu închisoarea. Ori îl sancționăm, ori îl scoatem de-acolo! Nu se poate așa ceva – e ridicol salariul minim pe economie, pentru că un funcționar public niciodată nu are un salariu minim pe economie” a încheiat juristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *