Skip to content
Politică

Zegrean intervine în disputa momentului: Iohannis, constrâns să semneze revocarea lui Kovesi?

libertatea.ro

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, intervine în disputa creată de verdictul instituției în ceea ce privește existența unui conflict instituţional între Executiv şi Preşedinţie.

În acest context, Zegrean spune că nu este prevăzut în Constituție un termen-limită în care președintele Iohannis trebuie să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar că șeful statului ar trebui să respecte un „termen rezonabil”.

„Președintele, în mod normal, trebuie să respecte decizia CCR. Această decizie nu se mai schimbă, orice ar face, președintelui i se va reproșa că nu a respectat decizia Curții. Nu există un termen-limită în care președintele trebuie să facă această revocare, nu este prevăzut așa ceva în Constituție, nu am gasit un termen în care e obligat să facă ceva”, a explicat Augustin Zegrean, potrivit Realitatea.net

Fostul președinte al CCR consideră că respectarea deciziei Curții trebuie făcută „într-un termen rezonabil”. Întrebat dacă Iohannis ar putea emite decretul în ultima zi a mandatului lui Kovesi, Zegrean a răspuns: „Dacă dumneavoastră considerați acesta un termen rezonabil, da”.

„Fiind o decizie obligatorie, trebuie respectată, președintele trebuie să emită acest decret într-un termen rezonabil, ca să folosim un termen european. Referendumul are regulile lui, cum sa faci referendum împotriva unei hotărâri judecătorești? În viitor cineva care are putere mare ar putea să facă referendum pentru o condamnare. Nu se poate așa ceva”, a mai spus Zegrean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *