Skip to content
Politică

Zegrean pune pe jar opinia publică: Nimeni nu a spus cine a inițiat protocoalele EXCLUSIV

agerpres.ro

Scandalul protocoalelor continuă. Miercuri, 29 august, o parte din membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au trimis o scrisoare către șeful Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, în care solicită desecretizarea protocolului cu Inspecția Judiciară. Situația aceasta a luat naștere deoarece CSM a solicitat în două rânduri Inspecției Judiciare să trimită protocolul, iar aceasta nu a făcut-o.

CITIȚI MAI MULT AICI: Membri ai CSM, apel către Hellvig: îi solicită declasificarea protocolului încheiat cu Inspecția Judiciară

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, pentru a analiza situația apărută. Juristul a tranșat clar situația și a spus că CSM nu are cum să îl determine legal pe Hellvig să răspundă pozitiv la solicitarea acestora întrucât „nu există o obligație legală pentru Hellvig ca el să le pună la dispoziție”, făcând referire la desecretizarea protocalelor.

Mai mult, Zegrean nu înțelege de ce Inspecția Judiciară nu vrea să pună la dizpotiție CSM-ului protocoalele cu pricina. Toată această situație, tot războiul creat „face un imens rău justiției”, fostul președinte CCR atenționând că încrederea în justiție în rândul populației a ajuns „undeva sub nivelul mării”.

Între CSM și SRI nu există niciun raport. SRI dacă vrea le pune la dispoziție, iar dacă nu, nu. Nu există o obligație legală pentru Hellvig ca el să le pună la dispoziție. Că i-au cerut lui Hellvig sau oricul altcuiva este același lucru, Puteau să ceară și de la un șef de poștă. Mai mult, SRI sigur va invoca că sunt documente secrete și nu le poate pune la dispoziție. Eu nu înțeleg de ce Inspecția Judiciară, care are un altfel de raport cu CSM-ul, nu vor să le pună la dispoziție. Dacă și ei au încheiat un astfel de protocol, și ei ar trebui să le pună la dispoziție. 

Cred că ar fi timpul să se înceteze cu povestea aceasta. Durează prea mult desecretizarea și prezentarea publică a protocoalelor. Nu știu dacă publicul este foarte interesat să afle ce scrie în protocoalele acestea. Mie, vorbind în calitate de cetățean, îmi este suficient să știu că aceste protocoale nu mai există. Știu că ele au existat și vreau să știu că ele nu mai există. Toată tevatura aceasta, tot războiul acesta dintre CSM pe deoparte și instituțiile judecătorești sau parchetele pe de altă parte și de altfel și Ministerul Justiției interesează mai puțin pe publicul larg. Tot războiul acesta face un imens rău justiției. Cu cât se va vorbi mai mult despte asta, cu atât oamenii își vor pierde și mai mult încrederea în justiție. dacă mai este loc de pierdut încrederea în justiție. După câte știu eu, și sunt în contact zilnic cu justiția, încrederea este undeva sub nivelul mării deja. 

Mai bine ar fi să se oprească tot scandalul acesta, să se rezolve odată problema, să se încheie odată povestea cu protocoalele, să se ia o decizie cu ce s-a întâmplat în vremea protocoalelor, cu cei condamnați în baza acestor protocoale. Ar trebui odată finalizată povestea”, a precizat Zegrean.

De altfel, juristul a făcut referiri și la protocoalele în sine, remarcând că „este de neînțeles de ce a trebuit să se încheie aceste protocoale câtă vreme există legea care reglementează activitatea fiecărei instituții”.

Este de neînțeles de ce a trebuit să se încheie aceste protocoale câtă vreme există legea care reglementează activitatea fiecărei instituții. Nu suntem în situația de a nu avea legi în privința justiției. Totul este reglementat și totul ar trebui să se facă în baza reglementărilor legale. La ce era nevoie și de protocoalele acestea, mie îmi este greu să înțeleg și de ce nu vor să renunțe la ele, mai ales că s-au încheiat astfel de protocoale și după ce decizia CCR a fost publicată și s-a spus că SRI nu are voie să facă acte de urmărire penală. Eu am crezut că după acea decizie se încheie povestea. Dimpotrivă, văd că au încheiat și după aceea protocoale”, a declarat fostul președinte CCR.

Pe finalul interviului, Augustin Zegrean lansează o întrebare publică în care solicită un răspuns privitor la cine este de fapt inițiatorul acestor protocoale: „justiția a cerut SRI-ului să colaboreze cu ei sau SRI-ul a cerut justiției să colaboreze? În ce consta această colaborare?”

„Cine a fost inițiatorul acestor protocoale? Nimeni nu ne-a spus până acum cine a fost inițiatorul acestor protocoale. Este foarte important de știut cine a inițiat. Justiția a cerut SRI-ului să colaboreze cu ei sau SRI-ul a cerut justiției să colaboreze? În ce consta această colaborare?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *