Skip to content
Politică

Zegrean, reacție furibundă după achitarea lui Greblă: Îi recomand să facă asta!

agerpres.ro

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a reacționat după decizia de achitare a fostului judecător CCR, Toni Greblă.

Concret: Zegrean a declarat, vineri, că Toni Greblă este „o victimă a sistemului” și toți judecătorii Curții bănuiau că este nevinovat.

“Mă bucur foarte mult pentru domnul Toni Greblă, pentru fostul nostru coleg. Sigur, nu trebuia să i se întâmple toate acestea, a fost o victimă a unei perioade tare nefaste din istoria dreptului românesc. Noi bănuiam de atunci că nu sunt multe probe împotriva lui sau că nu sunt deloc. Justiția se face pe probe, nu pe vorbe! Este păcat pentru că i-au distrus cariera, i-au distrus câțiva ani de viață, în care nu i-a fost ușor și sunt încântat că, în sfârșit, s-a terminat”, a declarat, pentru mediafax.ro, Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR din perioada în care Toni Greblă era judecător al Curții.

Zegrean mai spune că hotărârea luată vineri de instanţa supremă, care a decis achitarea fostului judecător al Curţii Constituţionale în dosarul în care acesta era acuzat de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional nu este o decizie anormală.

“Nu este anormală o decizie de achitare. O decizie de achitare ar trebui să fie un lucru comun, un lucru obișnuit. Noi ne-am obișnuit, cu ani în urmă, că judecătorii care pronunțau achitări erau anchetați. Adică, dacă erai trimis în judecată, ăla erai… Nu era nicio șansă să scapi. Judecătorii erau pedepsiți și cercetați dacă achitau pe cineva, nu procurorii, care au trimis în judecată. A fost o perioadă destul de lungă asta și în timpul comunismului, și după aceea, dar sigur că lucrurile ar trebui să intre normal, ar trebui să se termine odată cu nebunia aceasta, pentru că nu e puțin să trimiți pe un om în judecată, un om care era el însuși judecător la Curtea Constituțională, să-l și reții 24 de ore, ca să-i bage spaima în oase. Apoi, să-l pui să-și dea demisia ca să poți tu să-l cercetezi. Nu este în regulă ce s-a întâmplat cu el”, a mai spus Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR îi recomandă lui Toni Greblă să dea în judecată statul român și să ceară despăgubiri.

„Sigur că el va putea să ceară despăgubiri, și eu chiar îi recomand să o facă pentru că a fost prea brutală situația lui. Normal ar fi – procurorul face o propunere. Sigur că nu sunt mai prost pregătiți procurorii de astăzi decât cei de altă dată, când toate trimiterile în judecată să finalizau cu condamnare, dar, sigur că poate să greșească, poate să o facă intenționat… Dumnezeu știe ce-a fost aici, la Greblă, eu sper că nu a fost totuși un lucru intenționat, dar dacă s-a greșit, cineva trebuie să dea socoteală pentru asta. Au fost zile grele nu numai pentru el, pentru familia lui, ci și pentru colegii lui și pentru toată lumea. Procurorii ar trebui să fie mai atenți înainte de a trimite un om în judecată, înainte de a-l scoate din funcție, pentru că nu a fost doar o simplă trimitere în judecată, el a fost scos din funcție, de acolo de unde a fost el numit și este un lucru foarte grav ce s-a întâmplat cu el. Nu era un hoț, nu era un oarecare, să-l iei și să-l treci prin astfel de situații”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *