Skip to content
Politică

Zegrean, verdict extrem în legătură cu Dăncilă. Cum riscăm să nu mai avem guvern

libertatea.ro

Augustin Zegrean – fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR) dă un verdict extrem în legătură cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Vedeți mai jos cum riscăm să nu mai avem guvern.

Zegrean a declarat pentru Mediafax că, dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcţie, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o „revocare atipică, ascunsă” a premierului.

„Dacă (Viorica Dăncilă -n.r.) ar fi suspendată din funcţie şi nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluţie care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a afirmat Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, preşedintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituţiei, dacă premierul este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

„Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituţională chestia asta, pentru că avem text care spune că preşedintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă şi să împlinesc 45 de zile şi nu se poate întoarce în funcţie, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituţia nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – preşedintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.

El a amintit că atunci când a fost redactată actuala Constituţie nu a fost prevăzută şi o astfel de situaţie.

„Nimeni nu s-a gândit la suspendarea şi a premierului, să încheie astfel mandatul unui guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituţia şi nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatuluio, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar – preşedintele nu îl poate revoca. Asta înseamnă că în nicio situaţie şi sub nicio vorbă. Nu ştiu ce să zic, e complicat. Din nou va fi pusă Curtea Constituţională, dacă s-ar ajunge acolo, într-o situaţie în care să dea o decizie. Până la urmă, Constituţia este aşa cum zice Curtea. Curtea spune Constituţia”, a mai zis ex-preşedintele CCR.

1 comentariu la “Zegrean, verdict extrem în legătură cu Dăncilă. Cum riscăm să nu mai avem guvern

  1. Priceput mai este omul asta decind nu mai este in functie si a fost refuzat de pdnl sa participe la niste alegeri. De atunci a devenit tata omida. Ce jalnic. este acest chior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *