Zelenski i-a înfuriat pe oficialii americani la Summitul NATO de la Vilnius

Volodimir Zelenski pe Insula Şerpilor
Sursa foto: president.gov.ua

Declarațiile făcute de președintele ucrainean Volodomir Zelenski pe parcursul zilei de marți în legătură cu aderarea țării sale la NATO au înfuriat oficialii americani prezenți în capitala Lituaniei, scrie The Washington Post, care citează surse oficiale.

Zelenski a condamnat lipsa unui calendar concret pentru aderare spunând că este o decizie „fără precedent și absurdă”. Washington Post scrie că mesajele transmise de președintele ucrainean au provocat furie în rândul susținătorilor Ucrainei din interiorul alianței.

Ucraina a cerut un calendar definitiv pentru aderarea la NATO, care să includă pași și etape specifice. Dar multe țări NATO sunt precaute cu privire la riscul unui război direct cu Rusia și au căutat o modalitate de a echilibra speranțele Ucrainei cu calcule pragmatice de securitate. Intervenția furioasă a lui Zelenski – care a venit la Vilnius înainte de acordul final de marți, dar după ce a scris un mesaj dur pe Twitter, u provocat stupoare în rândul unor oficiali care se așteptau la o reacție moderată a președintelui ucrainean.

„Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei. Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitarea (Ucrainei să intre în NATO), nici pentru aderarea Ucrainei. (…) Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect”, a scris liderul de la Kiev.

Declarația tăioasă a fost cel mai recent pariu al președintelui ucrainean, care nu a ezitat să-și critice susținătorii atunci când simte un moment pentru a obține mai mult sprijin pentru Ucraina. Diplomații NATO, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că suspectează că Zelenski a folosit tweet-ul ca tactică de negociere. Zelenski părea deosebit de supărat de ideea că condițiile nu sunt împlinite nici măcar pentru o invitație de aderare, cu atât mai puțin pentru calitatea de membru deplin. El a susținut că liderii NATO nu sunt serioși când vorbesc de aderarea Ucrainei și s-a plâns că abordarea lor arată că doresc să păstreze aderarea ca monedă de schimb pentru eventualele negocieri cu Rusia.

„Incertitudinea este slăbiciune”, a scris el, în timp ce se pregătea să se alăture aliaților pentru întâlnirile de la Vilnius.

„Și voi discuta deschis despre asta la summit.”

Membrii delegației SUA au fost furioși pe tweetul lui Zelenski

Mesajul lui Zelenski i-a surprins pe factorii de decizie prezenți la summit, unde Biden spera să conducă o demonstrație de unitate împotriva Rusiei și să-și evidențieze capacitatea de a aduna partenerii globali în jurul unui obiectiv comun. Deși Zelenski nu l-a menționat pe Biden în tweet-ul său, liderul ucrainean l-a numit pe președintele american „factorul de decizie” al NATO și și-a îndreptat apelurile pentru aderarea spre Casa Albă. Membrii delegației SUA au fost furioși pe tweetul lui Zelenski, potrivit unui oficial familiarizat cu situația, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să rezolve lucrurile.

„Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ​​ceea ce privește mesajele politice privind calea de urmat pentru aderare, cât și sprijinul concret din partea aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg la finalul primei zi de summit.

Zelenski a afișat însă un ton mai conciliant după ce a sosit la Vilnius, unde a spus unei mulțimi de mii de oameni că continuă să aibă „credință” într-o NATO puternică care ar putea deveni mai puternică cu Ucraina.

„Aș dori ca această credință să devină încredere – încredere în deciziile pe care le merităm, pe care le merităm cu toții și pe care le așteaptă fiecare războinic, fiecare cetățean, fiecare mamă, fiecare copil”, a scris ulterior pe Twitter.

Însă mesajele anterioare ale lui Zelenski care aruncau în aer alianța au fost în contrast puternic cu imaginea armoniei occidentale pe care Biden și colaboratorii săi o proiectaseră. De câteva săptămâni, diplomații NATO încearcă să găsească o modalitate de a semnala sprijinul pentru Ucraina fără a oferi efectiv statutul de membru al Alianței. În comunicatul final, aliații au afirmat că „viitorul Ucrainei este în NATO”, chiar dacă au refuzat să spună când ar putea fi acel viitor.

Ucrainenii au insistat să includă cuvântul „invitație” în declarația summit, au spus diplomații citați. Însă, unii diplomați au susținut că nu este realist să îi fie acordată Ucrainei aderarea la NATO în timp ce aceasta este angajată într-un război, deoarece asta ar implica instantaneu alianța în ostilități militare. Alții au susținut că așteptarea până la sfârșitul războiului ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un motiv pentru a-l prelungi.

Chiar dacă Zelenski și-a intensificat apelurile pentru aderare, Biden a spus că țara trebuie să-și îmbunătățească sistemul democratic înainte de a deveni eligibilă. Alături de Statele Unite a fost și Germania, care a susținut poziția președintelui Biden.  Președintele american și cel ucrainean urmează să se întâlnească, miercuri, la Vilnius.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: