Skip to content
Europa

Zelenski îl acuză pe Macron că încearcă să-i salveze imaginea lui Putin

twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron – care declara luni că, pentru a pune capăt Războiului din Ucraina, pacea trebuie construită astfel încât Rusia să nu fie umilită – încearcă ”în zadar” să dialogheze cu omologul său rus Vladimir Putin, apreciază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care consderă că ”nu este corect” ca şeful statului francez să fie pregătit, în opinia sa, ”să facă concesii diplomatice” Rusiei, relatează AFP.

”Nu trebuie căutată o portiţă de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar”, şi-a exprimt regretul Zelenski, joi seara, la postul italian de televiziune RAI1, potrivit unor imagini difuzate vineri pe canalul său de la Telegram. ”Ştiu că el voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar n-a obţinut”, afirmă Zelenski. ”Până când Rusia va vrea să înţeleagă că are nevoie (de sfârşitul războiului), ea nu va căuta nicio ieşire”, consideră el.

Emmanuel Macron declara luni că, pentru a se pune capăt războiului pe care-l poartă în Ucraina armata rusă, este necesar ca pacea să se construiască fără a ”umili” Rusia. Potrivit sursei citate de News.ro, Zelenski consideră, însă, că ”Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice (Rusiei) acum”. El consideră acest demers de a-i permite lui Vladimir Putin ”să-şi salveze imaginea” ”nu este foarte corect”, în timp ce ruşii încearcă, în continuare, să cucerească sudul şi estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean estimează totodată că ”vremea şederii la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat”. ”Acest lucru nu mai este posibil”, tună Zelenski. ”Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedntelui Zelenski. El a spus întotdeauna că ucrainenii sunt cei care decid conţinutul negocierilor lor cu ruşii”, s-a apărat vineri Palatul Élysée.

În urma mai multor runde de negocieri între Kiev şi Moscova, în martie, aceste negocieri s-au oprit, din cauză că poziţiile celor două părţi sunt prea îndepărtate. ”În prezent, dialogul (cu Moscova) trebuie să fie pragmatic”, subliniază Zelenski. El reiterează, însă, că vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin, ”dar numai cu el, fără niciun mediator”. ”Şi cu o abordare a dialogului, fără (lansarea unor) ultimatumuri”, mai precizează Zelenski.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *