Skip to content
Externe

Zelenski, invitat surpriză la Festivalul de Film de la Veneţia: Rusia vrea ca lumea să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război

fb

Preşedinntele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat participanţilor la Festivalul de Film de la Veneţia, spunându-le că Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli: să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război, uar această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată.

Apreciez oportunitatea de a mă adresa astăzi şi de a spune povestea noastră. Să povestesc despre Ucraina, oamenii ei şi războiul pe care Rusia îl poartă împotriva noastră de 189 de zile. O poveste care este dincolo de limitele umanităţii şi ale bunului simţ. O dramă bazată pe evenimente reale. Transpusă în realitate de sălbatici adevăraţi, ucigaşi, torţionari, terorişti. O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile. 189 de zile de război, care continuă în Ucraina şi de care s-au fi săturat Europa şi lumea. Asta cere Rusia. Asta vrea Rusia. Un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greşeli dramatice. Să se obişnuiască cu războiul. Să tolereze războiul. Să uite de război. Această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată”, a declarat Zelenski.

El le-a transmis celor prezenţi că ceea ce nu trebuie să facă este să nu tacă, să nu se teamă şi să nu fie indiferenţi faţă de războiul din Ucraina, zscrie news.ro.

Pentru unii, puterea înseamnă doar rachete şi focoase nucleare. Pentru noi, puterea este în filozofie, mentalitate, acestea sunt semnificaţii şi cuvinte. Pentru noi este şi o armă. Îmi doresc ca fiecare ţară, fiecare naţiune, fiecare instituţie şi comunitate din lume să aibă o idee clară legată de ceea ce trăieşte Ucraina acum”, a continuat liderul de la Kiev.

El a continuat paralela între un film şi realitatea din Ucraina, spunând publicului că nu va vedea scenele sângeroase ale exploziilor, împuşcături, ruine, fum, durerea, lacrimile, ci ceea ce trece adesea neobservat, numele, care sunt importante, dar sunt uitate, pentru că, atunci când apar pe ecran, majoritatea spectatorilor se ridicp şi pleacă, iar important este ca oamenii să se ridice şi este imposibil să plece.

După discursul său, pe ecran au început să ruleze nume ale copiilor ucişi în războiul din Ucraina, primul find al unei fetiţe de 4 ani, Liza, ucisă la Viniţa, în 14 iulie.

”Va urma?”, a scris pe ecran, după ce a rulat bilanţul copiilor ucişi şi răniţi în război.

Răspunsul la această întrebare astăzi depinde de noi toţi”, a mai spus Volodimir Zelenski, declarându-se încrezător că întreaga lume civilizată nu va face niciodată asta, nu va renunţa niciodată, va sta alături de Ucraina până la final, până la un final victorios, când adevărul şi dreptatea vor fi aplaudate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *