Skip to content
Politică

Zgonea, reproșuri dure către Autoritatea Electorală Permanentă. Care este motivul

Zgonea, reproșuri dure către Autoritatea Electorală Permanentă. Care este motivul

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a participat miercuri la sedinta Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, unde a tinut sa le reproseze reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente prezenti ca este o „lipsa de respect” faptul ca nu au fost „in stare” pana acum sa elaboreze proiectul de lege privind votul prin corespondenta.

Sedinta comisiei de cod electoral a fost condusa pentru prima data de noul sau presedinte, deputatul PSD Gabriel Vlase, votat in aceasta functie dupa demisia lui Mihai Voicu (PNL).

Amintim ca Mihai Voicu a demisionat tocmai in semn de protest fata de tergiversarea acestui proiect de catre social-democrati. Pe de alta parte, PNL si PSD s-au acuzat in repetate randuri reciproc de acelasi lucru – lipsa de vointa politica – in privinta acestui proiect, amandoua partidele declarand ca isi doresc ca romanii din diaspora sa poata vota prin coresondenta la alegerile din 2016.

Pentru ca acest lucru sa se intample insa, legea trebuie aprobata cu maximum un an inainte de data alegerilor, deci pana la jumatatea lunii noiembrie.

S-a stabilit astfel ca pana la urmatoarea sedinta a comisiei, care va avea loc luni dupa-amiaza, grupurile parlamentare sa vina cu aceste raspunsuri, urmand ca intr-o saptamana AEP sa vina cu acest draft.

In contextul in care PNL si PSD declara ca isi doresc acest proiect dar se acuza reciproc de lipsa de vointa politica, Zgonea a reprosat de aceasta data AEP de faptul ca nu a fost in stare sa vina cu o varianta a acestei legi, ceva ce ar fi foarte simplu daca este consultata legislatia europeana.

„Mi se pare o lipsa de respect la adresa parlamentarismului. Ce e atat de greu sa faci un schelet de proiect de lege, eu aici nu inteleg. Problema este: aveti vointa? Nu mi se pare normal ca grupurile parlamentare sa cada vinovate, ati vrut independenta politica, nu numeste nimeni conducerea AEP, si nu suntem in stare sa facem un proiect de lege” a spus Zgonea, membru al comisiei care insa participa rar la lucrarile acesteia.

„Poate nu vad eu bine, nu ma pricep la legislatia electorala” a incheiat el ironic.

Amintim ca presedintele AEP, Ana Maria Patru, declara, pe 24 august ca AEP va elabora, in timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenta pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

Presedintele AEP a subliniat atunci ca legea votului prin corespondenta va asigura accesul diasporei la vot doar daca vor fi identificate solutii care sa asigure deopotriva „garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman”.

„Consider ca un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub conditia identificarii unor solutii sustenabile care sa imbine garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman”, a mai afirmat Ana Maria Patru.

Ana Maria Patru a subliniat ca este necesara inregistrarea romanilor din diaspora si securizarea circuitului de transmitere a corespondentei si a documentelor de vot, precum si evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate in acest moment in alte state ale lumii.

Ana Maria Patru a mai afirmat ca legea votului prin corespondenta „trebuie sa stabileasca foarte clar atributiile ce vor reveni acestor institutii pentru a garanta diasporei ca votul prin corespondenta va fi organizat corect”.
De notat ca in procedura legislativa exista patru proiecte de lege venite de la parlamentari privind votul prin corespondenta, iar comisia trebuie sa le discute si sa dea raport de respingere in cazul in care va lucra pe un nou proiect, informează hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *