Skip to content
Politică

Zi crucială pentru parcursul european al Cehiei. Președintele ales astăzi va fi un pro-rus sau un liberal

express.co.uk
" "

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia a debutat vineri şi se încheie sâmbătă, iar câştigătorul va fi decis între preşedintele în exerciţiu Milos Zeman, catalogat drept eurosceptic şi pro-rus, şi academicianul liberal Jiri Drahos.

Sâmbătă, urnele se vor deschide la ora locală 08:00 (09:00, ora României) şi se vor închide la ora 14:00 (15:00, ora României). Potrivit estimărilor, cifrele vor fi foarte echilibrate, așteptându-se o diferență de maximum trei procente.

" "
" "

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe 12 şi 13 ianuarie, Zeman a primit 38,56% dintre voturi, iar Drahos 26,60%. Potrivit experţilor, mulţi dintre votanţii care au optat pentru alt candidat l-ar putea susţine pe Jiri Drahos în turul doi de scrutin, informează reuters.com.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat până în 2001. În prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat în 2009. În 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia şi China şi a criticat decizia Germaniei de a primi imigranţi din ţări musulmane.

Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, a studiat chimia şi tehnologia, fiind preşedintele Academiei de Ştiinţe din Cehia în perioada 2009-2017. El se consideră un politician de centru care poate uni ţara, candidând ca independent. Drahos este un susţinător al UE şi NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii impus de UE pentru distribuirea imigranţilor. Votanţii săi sunt în mare parte oameni din oraşe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *