Skip to content
Politică

Zi cu emoții pentru social-democrați. Legea defăimării, vot final în Camera Deputaților

Legea defăimării primeşte, astăzi, votul final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. După valul de critici stârnit în spațiul public, dar și după ce ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a transmis o serie de observații dure, proiectul de lege a fost modificat radical în comisiile de specialitate. Astfel, amenzile prevăzute, dar și noțiunea de defăimare au fost eliminate, potrivit realitatea.net.

Deputații din Comisia Juridică s-au reunit, pe 15 februarie, eliminând total din proiectul de lege amenzile prevăzute, definiția defăimării sociale și pe cea a incitării la ură din lege, toate amendamentele fiind propuse chiar de Liviu Dragnea, care a venit la ședința Comisiei Juridice pentru a-și modifica proiectul propus astfel că, în forma actuală, legea are doar un scop educațional.

Reamintim că proiectul iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propunea amenzi de până la o sută de mii de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Iniţiativa lui Dragnea a stârnit controverse, fiind chiar subiectul unei petiţii online, pe motiv că duce atingere libertăţii de exprimare, potrivit Realitatea TV.

Legea a trecut, pe 9 februarie, de votul Comisiei Juridice, defăimarea fiind amendată cu până la 100.000 de lei, potrivit formei inițiale. Legea urma să se aplice inclusiv în cazul mesajelor postate pe Facebook. Ulterior, legea a fost modificată, fiind eliminate din definiția grupului social, criteriile ”apartanență politică” și ”avere”.

PNL a anunţat că va vota împotriva actului normativ, indiferent de amendamentele aduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *