Skip to content
Politică

Stelian Tănase: Referendumul este un instrument democratic cu efecte perverse

Marți au loc consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanți ai societății civile cu privire la referendumul pe justiție plănuit pentru ziua alegerilor europarlamentare. Scriitorul și istoricul Stelian Tănase a vorbit pentru PSNews despre semnificația, importanța dar și capcanele unui astfel de referendum.

”Eu nu sunt simpatizantul referendumurilor. Această democrație directă aduce mari probleme într-o democrație reprezentativă și n-a funcționat niciodată decât în țări precum Elveția. Dacă punem acum întrebarea ”Credeți că ar trebui să reintroducem pedeapsa capitală”, ce credeți că va ieși la referendum? Dar dacă punem întrebarea ”Doriți să dizolvăm Parlamentul/partidele”, ce credeți că va răspunde onestul popor român? Deci să nu ne jucăm cu acest instrument. Nu sunt favorabil ideii de referendum. Nici la europarlamentare, nici la prezidențiale”, a declarat istoricul pentru PSNews.

Stelian Tănase consideră că folosirea referendumului cu scopul de a mobiliza masele la vot este defavorabilă PSD-ului, care ar avea mult de pierdut în cazul unei mobilizări populare generale, dar și faptul că întrebarea trebuie clar și simplu formulată pentru un efect scontat.

”Scopul unui referendum este acela de a mobiliza opinia, de a mobiliza electoratul și de a-l aduce la urne în mult mai mare măsură în baza calcului conform căruia cu cât sunt mai mulți prezenți la urne, cu atât șansele PSD-ului scad dramatic. Atunci, ideea de referendum este ca să animăm opinia publică, să creăm agitație, mobilizare. E adevărat acest calcul. Este corect, dar aș spune că pentru asta este un preț iar referendumul este un instrument democratic cu efecte perverse, ca să fiu mai exact, că nu e nedemocratic să întrebi lumea ce dorește. 

Dacă întrebarea va fi ca la referendumul cu familia, la care întrebarea era pusă complet aiurea…. Nici nu era vorba despre familie. Așa va fi și acum: totul depinde de calitatea întrebării: să fie simplă și să se poată răspunde clar cu da sau nu”, a concluzionat istoricul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *