Skip to content
Politică

Zi decisivă: aflăm dacă mai avem nevoie de vize pentru Canada

unimedia.info

România şi Canada au ajuns la un acord pentru ridicarea vizelor începând cu 1 decembrie 2017, însă înţelegerea depinde de tratatul economic dintre UE şi Canada, blocat în acest moment de Valonia, regiunea francofonă a Belgiei. Ultimatumul impus de UE Valoniei expiră în această seară.

România a obţinut, la Bruxelles, ridicarea etapizată a vizelor impuse de Canada: de la 1 mai 2017 doar pentru românii care au mai intrat până acum în Canada, iar de la 1 decembrie 2017 o liberalizare totală. Decizia a venit în contextul în care guvernul canadian a propus ca vizele pentru România să fie ridicate începând cu 2018, scrie adevarul.ro.

Însă înţelegerea dintre România şi Canada depinde de Acordul comercial dintre UE şi Canada (CETA), blocat în acest moment de Valonia, partea francofonă a Belgiei, pe motive că se acordă prea multă atenţie multinaţionalelor şi, în plus, i-ar pune pe agricultorii valoni în pericol. UE a impus Executivului belgian un ultimatum valabil până în această seară, pentru sprijinirea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada (CETA) şi pentru înlăturarea opoziţiei clare a Valoniei.

Dacă executivul belgian nu respectă ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb, programat pentru 27 octombrie, va fi anulat, potrivit Reuters. Pentru România, eşecul negocierilor dintre UE şi Canada va însemna suspendarea acordului privind ridicarea vizelor. Pentru o imagine cât mai limpede a evenimentelor, „Adevărul“ vă prezintă evoluţia negocierilor pe zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *