Skip to content
Politică

Zi decisivă pentru Europa

Peste 4 milioane de scotienii ies la vot, joi, pentru a decide daca vor sa fie independenti de restul Marii Britanii sau nu. Cele doua tabere, pro si contra, au fost umar la umar in sondajele de opinie, iar anumite aspecte importante nu au fost lamurite nici pana acum.

La acest scrutin electoral, pe lângă cei 4 milioane de scoţieni, mai pot vota toţi străinii de peste 16 ani care au rezidenţă în Scoţia, inclusiv românii.

Acest scrutin electoral de astăzi este cu atât mai important cu cât o eventuală ruptură ar stârni haos pe pieţele financiare europene şi ar da curaj altor mişcări separatiste să demareze lupta pentru independenţă. Aceste aspecte ar putea duce întreaga Europă într-un colaps financiar. În același timp. un astfel de  demers ar putea fi văzut drept un exemplu și un precedent pentru toate partidele sau organizațiile ce militează pentru separatism.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor,întrebat miercuri despre comparaţia pe care pe care unii o fac între Scoţia şi Ţinutul Secuiesc, Kelemen a răspuns: „Nu există nicio asemănare între Ţinutul Secuiesc şi Scoţia. Din punctul meu de vedere, e o greşeală uriaşă să faci astfel de comparaţii, acolo e cu totul şi cu totul altă situaţie, iar dacă cineva face o astfel de comparaţie, înseamnă că nu a înţeles nimic sau vrea să creeze o diversiune”, potirvit dcnews.ro.

Kelemen a adăugat că este „treaba” scoţienilor şi a britanicilor ce fac, pentru că într-o democraţie trebuie ascultate ambele părţi.

„Trebuie să fii pregătit să laşi libertatea de a spune fiecare ceea ce doreşte”, a spus Kelemen, potrivit aceleiași surse.

Cu doar o zi înainte de a merge la urne pentru a decide viitorul Scoţiei, unioniştii şi separatiştii s-au huiduit în plină stradă, în Glasgow. În acest timp, în ultima zi de campanie, politicienii de la Londra au promis că vor conferi o putere mai mare Scoţiei, pentru a îi convinge pe scoţieni să voteze împotriva independenţei.

De cealaltă parte, politicienii spun că Scoţia trebuie să se despartă de Londra. 

Ultimele sondaje de opinie indică o diferenţă de numai un procent între unionişti şi separatişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *