Skip to content
Politică

Zi decisivă pentru Executiv. Vezi ce partid ar putea decide ieșirea de la guvernare

UDMR a anunțat că liderii partidului se vor întruni marți într-o ședință la ora 14.00. Anunțul lor vine în contextul în care unul dintre liderii partidului, Antal Arpad, a cerut luni, ieșirea UDMR de la guvernare. Unul dintre argumentele presedintelui UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad,  în favoarea părăsirii arcului guvernamental ar fi că Guvernul  „a obstructionat votul in strainatate”.

Dacă UDMR va da curs propunerii lui Antal Arpad, gestul UDMR poate fi privit ca un prim pas spre instalarea unui Guvern PNL.  Merită remarcat și faptul că, din punct de vedere doctrinar, UDMR  este mai aproape de  noul PNL , amblele partide fiind membre ale Partidului Popular European. De altfel, înainte de turul doi al alegerilor, liderul PPE, Joseph Daul, a criticat faptul că un partid afiliat PPE nu l-a susținut pe candidatul dreptei, Klaus Iohannis.

Decizia UDMR de azi poate fi hotărătoare pentru Guvernul Ponta. Chiar dacă actualul premier are asigurată majoritatea paralmentară și fără partidul maghiar, semnalul dat de formațiunea condusă de Kelemen Hunor va fi extrem de important. UDMR  a jucat mai mereu în ultimii ani rolul de partid-balama, care prin parlamentarii săi poate influența decisiv menținerea sau căderea unui Guvern.

De asemenea, UMDR are o istorie bogată în a schimba tabăra politică cu care încheie alianțe, alegând mai mereu să fie alături de câștigătorii alegerilor – Klaus Iohannis și noul PNL, în cazul de față.

Luni, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca UDMR sustine in continuare actuala coalitie de guvernare, fapt confirmat și de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

1 comentariu la “Zi decisivă pentru Executiv. Vezi ce partid ar putea decide ieșirea de la guvernare

  1. Nimic nou sub soare.Asa procedeaza de multi ani.Solutia ce se profileaza la orizont este cea corecta pentru viitorul tarii : doua partide mari,alternand la putere – liberalii(unificati,in formula actuala) si social-democratii(cu aliatii lor,daca raman,desigur).Asta e formula actuala de zeci de ani in Germania si in alte tari democratice.Mai ramane doar ca,sub acest aspect,cele doua mari forte politice sa se clarifice doctrinar definitiv si explicit,pe palierul arhi-cunoscut(dreapta – stanga ),lucru care ar elimina pentru totdeauna primitive calificari evocand vremuri apuse si ar disciplina electoratul,terminandu-se odata cu caragialesca dilema asupra destinatiei votului fiecaruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *