Zi decisivă pentru viitorul politic al lui Iohannis. Cum ar putea prezidențiabilul ACL să scape de problemele cu ANI

Marți, Curtea Constituțională a României discută astăzi articolul de lege în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, printre care și pe prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis.

Articolul stabileşte incompatibilitatea dintre calitatea de edil şi cea de reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. În acest moment sunt 114 procese pe rol privind starea de incompatibilitate a unor aleși locali.

Judecătorii au fost sesizaţi în acest sens de primarul comunei Tuzla, care a dat în judecată ANI, după ce pe numele său a fost întocmit un raport cu privire la incompatibilitatea sa. Alte 13 astfel de sesizări au ajuns la Curtea Constituţională, informează digi24.ro.

Opinia Curţii îi va servi inclusiv primarului Sibiului, Klaus Iohannis, care aşteaptă verdictul Instanţei Supreme în procesul pe care îl are cu inspectorii de integritate.

Întrebat dacă decizia CCR cu privire la acest subiect îl va ajuta pe șeful PNL, Augustin Zegrean a precizat următoarele:„Daca n-ar mai exista acest articol din lege, e greu de inteles ce urmează? Dacă e declarat neconstituțional textul, se închide toată povestea.”

Problema cu care s-ar confrunta totuși Iohannis este principiul după care funcționează legea și anume cel al retroactivității. Nici o lege nu se aplică retroactiv, așadar, chiar dacă este eliminat articolul din legea incompatibilităților publice care îi vizează pe aleșii locali care sunt și membri în societățile de apă sau canal, probleme lui Iohannis cu ANI vor continua până la o decizie definitivă a Înaltei Curți.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL