Zi istorică:Primul avion F-35 pentru Polonia tocmai a ieșit pe porțile fabricii

Avion Royal Air Force
Sursa foto: Facebook - Royal Air Force

Lockheed Martin a anunțat o etapă importantă – primul din cele 32 de avioane de luptă stealth F-35 Lightning II comandate de Polonia a fost finalizat. Această realizare marchează un moment important atât pentru apărarea aeriană poloneză, cât și pentru legăturile politico-militare dintre Polonia și Statele Unite.

La 31 ianuarie 2020, Polonia a plasat oficial o comandă de 32 de avioane F-35A Lightning II din Statele Unite. Această decizie face parte din strategia mai amplă a Poloniei de a-și moderniza armata și de a-și consolida capacitățile de apărare în contextul intensificării amenințărilor la adresa securității regionale, în special din partea Rusiei.

Decizia Varșoviei de a achiziționa în 2020 aceste avioane de luptă avansate a fost determinată de mai multe motive. În primul rând, Polonia s-a angajat să își consolideze capacitățile de apărare, iar F-35 reprezintă o tehnologie de ultimă oră în lupta aeriană. Polonia urmărește să mențină un avantaj tehnologic în războiul aerian modern, iar F-35 oferă aceste capabilități. În plus, poziția geografică strategică a Poloniei și apartenența la NATO o poziționează ca un stat de „primă linie” în rețeaua de apărare a alianței împotriva unei potențiale agresiuni rusești.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: