Skip to content
Politică

Zi mare pentru Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor va afla în cursul zilei de miercuri dacă va fi sau nu arestat pentru următoarele 30 de zile, informează b1.ro. Procurorii anticorupţie l-au reţinut aseară pe Alexandru Kiss pentru 24 de ore.

Citește și: DNA lovește la vârful UDMR. Lider important, reținut de procurori- Surse

Vicepreşedintele este acuzat de spălare de bani, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influență în formă continuată și cercetat într-un dosar penal alături de mulţi complici. Anchetatorii susţin că Alexandru Kiss ar fi primit foloase necuvenite în valoare de peste 4 milioane de euro.

Procurorii DNA arată că în perioada octombrie 2003 – mai 2008, Alexandru Kiss impreuna cu Beneamin Rus -administrator al grupului de societăți SELINA Oradea- si alti complici au creat o grupare care a obtinut folose necuvenite de peste 4 milioane de euro. In mecansim au fost implicate mai multe societati comerciale inregistrate in Romania, Marea Britanie si Ungaria prin intermediul cărora a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Suma de bani a fost pretinsă si primită de mai multi suspecti printre care si vicepresedintele CJ Bihor de la Miklossy Ferenc pentru a favoriza firma Keviep Kft. Debrecen, pentru ca aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea contractul pentru construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi din Oradea.

Spălarea banilor s-a facut sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care societatea le-a făcut către firma sa din România, folosind ca intermediari alte companii. Suma de 300 de mii de euro a fost trimisă vicepresedintelui CJ Bihor si suspectului Alexandru Mudura.

Procurorii arata ca in perioada octombrie 2003 – mai 2004, Alexandru Kiss si mai multi complici au colaborat cu mai multe firme prin intermediul cărora a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost facuta sub masca plății de către SELINA S.R.L. Oradea a unor utilaje importate de la firme din Germania. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul unei societății paravan la prețuri cu circa 50% mai mari.

În perioada noiembrie 2005 – iulie 2006 o grupare condusa de Alexandru Kiss s-a folosit de suma de 700 de mii de euro sub masca platii unor utilaje importate din Germania și Olanda. Banii au fost trimisi de Beneamin Rus catre vicepresedintele CJ Bihor ca sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu peste 7 milioane de euro, informează b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *