Skip to content
Politică

UPDATE Procurorii cer pedepse mai mari pentru inculpați / Zi plină de emoții pentru Udrea

cyd.ro

DNA cere pedepse majorate pentru cei implicați în dosarul Gala Bute. În cazul Elenei Udrea, procurorii solicită astfel o pedeapsă mai mare decât cei 6 ani de închisoare pe care i-a cerut prima instanță, informează postul de televiziune Digi24.

—-

UPDATE 14:06

Denunțătorul Elenei Udrea, Adrian Gărdean, a fost audiat la termenul de miercuri al Dosarului Gala Bute,  la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gărdean a declarat că inițial a fost de acord cu plata sumei 3 milioane de lei pentru sponsorizarea Galei Bute, însă discuția cu Rudel Obreja a avut loc abia la 6 luni după terminarea evenimentului. În aceste condiții, Gărdean s-a consultat cu avocatul său care i-ar fi spus că nu este în regulă să ofere sponsorizare pentru un eveniment care a avut deja loc, informează Evz.ro.

De asemenea, Gărdean susține că a avut o singură întâlnire cu Elena Udrea în toamna anului 2011, menționând că nu știe dacă Udrea a avut vreo implicare în încheierea contractului dintre Romgaz și firma lui Rudel Obreja.

Redăm mai jos schimbul  integral de replici dintre Gărdean și judecătorii ÎCCJ:

Adrian Gărdean: Nastasia Gheorghe a spus că trebuie să plătesc suma de 3 milioane de lei cu titlul de sponsorizare pentru Gala Bute. Mi-am dat acordul inițial, ulterior am avut o discuție. Nastasia a spus că mă va contacta cineva, Rudel Obreja sau cineva din partea acestuia. Cred că în toamna anului 2011 am avut două întâlniri cu Obreja la sediul Aviației Utilitare din Băneasa.

Am discutat cu avocatul și a spus că nu e ok să sponsorizăm un eveniment care a trecut deja. Rudel Obreja a prezentat un contract care trebuia încheiat cu SC Termogaz Company și altă firma pe care nu mi-o amintesc, firma lui. Era un contract în alb practic.

La data la care m-am întâlnit cu Obreja evenimentul avusese loc cu șase luni în urmă. În urma discuției cu Bogdan Costas am ajuns la concluzia că putem sponsoriza un eveniment ulterior, o altă gala de box. S-a încheiat un contract de publicitate în valoare de 3 milioane de lei, sumă plătită.

Orice contract de publicitate e util, dar ăsta era exagerat în raport cu beneficiile ulterioare ale publicității. Am fost de acord cu suma propusă de Nastasia și am adus la cunoștință fratelui meu, Gardean Miron. Între Termogaz și firma lui Obreja nu au mai existat relații. Nu pot să spun exact ce se întâmpla dacă nu plăteam suma. Termogaz probabil că nu ar fi primit la timp sumele pentru lucrările la domeniul schiabil.

În legătură cu Elena Udrea: în primăvara anului 2011 am avut o singură discuție cu Elena Udrea în care mi-a sugerat că va fi nevoie de sponsorizări. Când am discutat cu Udrea erau în derulare lucrările pentru domeniile schiabile Lupeni și Petroșani, câștigate de SC Termogaz.

Avocat: Care a fost implicarea Elenei Udrea în încheierea contractului dintre Romgaz și firma lui Rudel Obreja?

Adrian Gardean: Direct nu cunosc să fi avut vreo implicare.

Judecător: Dar indirect?

Gărdean: Păi nu știu nici indirect. De la Nastasia știu că este o problemă a doamnei Udrea legată de sponsorizarea Galei Bute.

(Martorul a fost întrebat dacă e adevărat că Elena Udrea nu voia ca el să se implice în activitatea ministerului, având în vedere că e omul lui Taticeanu. Curtea respinge întrebarea)

Avocat: Ați fost cu elicopterul la Borsec cu Gheorghe Nastasia, Sorin Munteanu și Ștefan Lungu?

Gărdean: Eu i-am așteptat la Borsec. Eu nu cred că am zburat, pentru că elicopterul avea patru locuri.

Avocat: Știați că banii vor ajunge la Elena Udrea? (Curtea respinge întrebarea)

Avocat: V-a spus Nastasia că banii vor ajunge la Elena Udrea? (Curtea respinge întrebarea)

Avocat: Cât a durat discuția de la Bușteni cu Elena Udrea?

Gărdean: Câteva minute, respectiv 2-3 minute.

Avocat: Având în vedere că Udrea nu voia să fiți implicat, cum a decurs discuția? Pur și simplu v-ați prezentat și ați și ajuns la sponsorizări? (Curtea respinge întrebarea).

Rudel Obreja a declarat de asemenea la ÎCCJ faptul că pe Gărdean l-a cunoscut înainte de 6 octombrie și că nu a participat la negocierile dintre acesta și Nastasia Gheorghe. De asemenea, Obreja susține că nu a vorbit cu Nastasia Gheorghe și nici cu Elena Udrea despre vreun contract de sponsorizare pentru Gala Bute.

Citiți mai jos schimbul de replici dintre Obreja și judecători:

Obreja:Nu recunosc faptele. Pe Gărdean l-am cunoscut înainte de 6 octombrie, momentul cu geanta, dovadă propunerile pe care i le-am făcut de achiziționare de publicitate la galele pe care le organizăm.

La momentul la care se purtau discuțiile între Nastasia și Gărdean, eu nu am participat. La momentul acela suma care urma să îmi fie decontata de minister pentru Gala Bute nu se cunoștea. Se cunoștea abia în februarie 2012.

Suma care urma să fie decontată e mai mică de 2 milioane de lei și aici se vorbește de 3 milioane de lei. Serviciile de publicitate prestate pentru Romgaz aveau o valoare foarte mare, estimez peste 3 milioane de lei. Gala a fost difuzată la ProTV două ore, timp în care sigla firmei lui Gărdean a fost la televizor. Gărdean a solicitat rambursarea TVA deci recunoaște că serviciile au fost prestate.

Subliniez că niciodată nu am participat, nu mi s-a spus, nici înainte nici după, că banii ăștia ar reprezenta o obligație a cuiva

Referitor la acuzațiile de evaziune fiscală: Toate serviciile la care se referă acuzarea au fost prestate.

Toate persoanele din circuitul evazionist nu m-au cunoscut, nu le-am cunoscut și nici nu am avut vreo interacțiune.

Capul rețelei era acest Tudosie Snică!

Judecător: Recunoașteți că e circuit evazionist?

Obreja: Păi e decizia instanței, au fost condamnați, au peste 1.000 de acte materiale. La acest Snică ajungeau banii. Eu pe Snică l-am cunoscut cu ocazia Galei Bute. Eu nu știam că Snică face ce am aflat ani de zile după aceea.

Judecător: Ce făcea?

Obrejă: Evaziune fiscală!

Judecător: Dar nu Snică face obiectul cauzei.

Obreja: Ba da, că face afirmații mincinoase. Era ilogic să îi fi cerut să îmi înlesnească să fac activitățile la care s-a referit și să mă pună în legătură cu acel Ceban Iulie, pe care nu îl cunosc. Nu puteam eu să am încredere în cineva pe care nu îl cunosc, care mă sună la telefon.

Serviciile prestate societății mele, care fac obiectul acuzațiilor, au fost pe o perioadă lungă de timp și au fost plătite cu bilete la ordin. O parte dîn bilete au fost girate către altă societate la care administrator era Ceban Vladislav. El era împuternicit și el ridica banii. De vreme ce Ceban Vladislav a afirmat că nu m-a cunoscut, eu nu îmi explic cum banii ăia au ajuns la mine. Pentru că cineva trebuia să mi-i dea. Ceban spune că banii îi dadea lui Snică. E ilogic ce s-a reținut în sarcină mea. (…)

Avocat: Ce a făcut cu cei 3 milioane de lei? I-a dat lui Udrea vreo sumă?

Obreja: A rămas în firmă mea, SC Europlus Computers SRL

Avocat: Ați vorbit cu Udrea sau Nastasia despre un contract de sponsorizare pentru Gala Bute?

Obreja: Nu am avut.

————

Zi tensionată pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea. Miercuri, la Înalta Curte, sunt programate pledoariile finale în dosarul “Gala Bute”, în care sunt judecaţi Elena Udrea, fost ministrul al Dezvoltării şi Turismului şi Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Amintim că în primă instanță, Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, iar Obreja la 5 ani de detenţie.

Potrivit procurorilor, statul ar fi fost prejudiciat cu două milioane de euro, prin cheltuieli fictive pentru organizarea, în 2011, a galei în cadrul căreia Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

Diverse firme au sponsorizat evenimentul pentru a primi, în schimb, decontarea la timp a unor lucrări finanţate de ministerul condus la acea vreme de Elena Udrea. La precedentul termen de judecată, avocatul său anunţa că aceasta se află în Costa Rica și că a primit statutul de refugiat politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *