Ziua 8 de proteste. Cine a rămas, cine a plecat, ce s-a obținut

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Ziua 8 de proteste. Lista de revendicări s-a dublat. Protestul s-a focalizat la vama Siret.

Protestele fermierilor și ale transportatorilor continuă. Astfel, Afumați, Sibiu, portul Constanța, Vama Urziceni și Vama Siret sunt principalele locuri în care oamenii au rămas grupați și așteaptă ca autoritățile să vină cu soluții. Unii dintre ei nu doar că așteaptă aceste soluții dar chiar au dublat numărul cererilor. Si la Sibiu protestează fermierii cu tractoare. Ei au autorizație pentru fiecare zi de la ora 12h00 la 20h00 pana la data de 21 ianuarie a.c. În timpul nopții trecute, camioanele și tractoarele au blocat vama Albița din județul Vaslui, și intrările în portul Constanța.

La vama Siret niciun camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, potrivit datelor transmise de Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, iar astăzi, peste 1.100 de camioane de mărfuri așteptau să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Pe teritoriul ucrainean coloana de maşini de mare tonaj care urmează să facă formalităţile de ieşire din Ucraina şi intrare în România se întindea pe 20 de kilometri.

La rândul sau, primarul capitalei, Nicușor Dan a refuzat cererea transportatorilor de a intra în București cu 15 mii de tractoare, la sfârșitul acestei săptămâni pe motiv că ar paraliza circulația.

După ce luni și marți au avut loc, la Ministerul Agriculturii, întâlniri cu fermierii din sectorul vegetal și respectiv, cu cei din sectorul zootehnic, astăzi, ministrul Florin Barbu s-a întâlnit cu retailerii, pentru a discuta despre prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază.

Ministrul a declarat ca dorește continuarea plafonării preţului alimentelor de bază  care sunt consumate de 50% din români. Ministrul a mai anunțat că vor fi luate în calcul „toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate”.

„Voi avea discuţii inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu pe acest subiect şi vă vom informa decizia pe care o vom lua în Guvern, dacă vom prelungi această ordonanţă”, a declarat ministrul Agriculturii, presei. El a precizat că, din punctul lui de vedere, îşi doreşte ca această ordonanţă să fie prelungită pentru că s-a dovedit una foarte bună şi şi-au produs efectele în piaţă.

Reamintim ca Ministrul Agriculturii a avut programate luni si marţi, discuții cu reprezentanţii sectoarelor vegetal, bovin, porc şi pasăre și cu procesatorii din industria alimentară.

Ce așteaptă protestatarii rămași în stradă

Deşi asociaţiile de fermieri au transmis că din punctul lor de vedere revendicările lor au fost soluţionate, protestatarii din stradă au venit cu alte cerinţe, respectiv creşterea subvenţiei de la 100 de euro/ha la 250 euro/ha pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

În replică, Florin Barbu le-a transmis acestora că nu sunt fermieri, ci instigatori explicând şi că cerinţele lor sunt „aberaţii” deoarece suma cerută nu poate fi alocată pentru că pierderile pe venit sunt stabilite printr-un indice care este calculat de un institut.

În 2023, s-au alocat subvenţii, plăţi directe în contul fermierilor de 3 miliarde de euro

Ministrul a menţionat toate întâlnirile pe care le-a avut cu fermierii, precum şi toate documentele semnate cu organizaţiile reprezentative ale fermierilor cu „care a bătut palma” şi pe care le va respecta.

„Din punctul meu de vedere şi al Ministerului Agriculturii, din sursele de finanţare pe care le avem, pe ordonanţele pe care mi le-am asumat, inclusiv le repet încă o dată asimilarea categoriei B cu TR 1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierilor, creditul agricol, sută de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul bovin, ovin, suin, avicol”, a declarat Barbu, după întâlnirea cu fermierii din sectorul vegetal.

Sectoarelor bovin, porc şi pasăre și procesatorii din industria alimentară

Ministrul Agriculturii a avut programate marţi, discuţii cu reprezentanţii sectoarelor bovin, porc şi pasăre și cu procesatorii din industria alimentară.

Printre principalele probleme semnalate de crescătorii de bovine sunt cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului.

„Vaca de carne, anul acesta, va avea un sprijin de 100 euro pe cadrul Ucraina pe cap de animal. Tot în modificarea programului național strategic am identificat o sursă de finanțare atât pentru sectorul bovin de carne și lapte, pentru subvenționare a porumbului siloz, cu o subvenție directă de 360 euro pentru o încărcătură de trei animale pe hectar. Practic a crescut cu 160 de euro subvenția la porumbul siloz”.

Industria alimentară. Ce s-a discutat cu ministrul Agriculturii

Potrivit Agerpres, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a subliniat că este extrem de important că industria alimentară să beneficieze de credite cu dobândă subvenţionată şi garantate de stat pentru capital de lucru şi pentru investiţii.

Din aceeași sursă aflăm și că preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru a cerut ministrului relansarea programului „Laptele şi cornul” pentru a creşte cererea de lapte de la fermieri şi subvenţii pentru buletinele de analiză, în aşa fel încât procesatorii, fermierii „să nu mai fenteze calitatea”, iar Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a spus că discuţia cu ministrul Agriculturii a fost „puţin mulţumitoare, dar încurajatoare”, pentru că a prezentat un program prin care industria alimentară poată fi ajutată.

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş, a susţinut că industria de procesare a cărnii este singură industrie care are cel mai mare capital românesc privat şi prin acest Investalim au o şansă mare să reuşeasca.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii industriei alimentare s-a convenit constituirea unui grup de lucru care se va întâlni o dată la două săptămâni cu departamentele din cadrul Ministerului Agriculturii. Scopul este de a clarifica aspectele legate de actele normative şi ordinele de ministru.

Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Este vorba despre 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făînă albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos. Anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a acestei măsuri, iar în plus a inclus şi: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşîi, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: