Joi, 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei Române, care la data de 25 noiembrie 1944 a eliberat Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă în urma Bătăliei de la Carei.
În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu profesorul universitar din cadrul SNSPA, Iulian Chifu, pentru a analiza perspectiva evolutivă a Armatei Române, pe ce paliere mai sunt de făcut în prezent eforturi de dezvoltare. Astfel, analistul de politică externă a scos în evidență că prioritară trebuie să fie dezvoltarea componentei diplomatice pentru a nu fi necesară întotdeauna recurgerea la cea militară în atingerea obiectivelor strategice, de securitate și prosperitate ale României.
„În momentul de față, din toate evoluțiile din ultima perioadă este foarte clară creșterea profilului României și a importenței sale și a perspectivelor sale în cadrul NATO. Aici este foarte important să păstreze un echilibru corect între dezvoltarea armatei pe toate cele trei dimensiuni, adică și pe componenta resursei umane și pe cea de antrenamente și pe cea de achiziții. De asemenea, România este important să dubleze componenta aceasta militară unde avem un angajament de 2% din PIB cu o componentă de diplomație reprezentând al doilea pilon de care avem nevoie și care trebuie să reprezinte și ea 2% din PIB și să însemne o restructurare completă a diplomației. Dacă investim exclusiv în zona militară, vom avea doar instrumentul militar, ori el trebuie dublat întotdeauna și de un instrument diplomatic, unul care să compenseze pentru a nu fi obligați de fiecare dată să ajungem la cel pe care îl avem, care este foarte important, de care este nevoie pentru apărare și descurajare, dar la care nu aș recurge întotdeauna foarte repede. Este bine că îl avem, este bine să ne ajute, pentru că ne crează spațiu în care putem negocia, dar avem nevoie de diplomați foarte buni care să fie în toate locurile de pe pământ unde avem interese și care să știe și să trimită cunoașterea acasă, astfel încât decidenții să aibă tot instrumentarul cu care să poată atinge obiectivele strategice, de securitate, de prosperitate ale României”, a precizat politologul.
Totodată, întrebat care sunt prioritățile României privitor la înzestrarea armatei, Iulian Chifu a reliefat necesitatea ca România să pună accentul mai mult pe producția armamentului în țara noastră, întrucât ca în cazul în care suntem amenințați de un conflict să se poată uzita producția militară cu rapiditate.
„În momentul de față, România are niște programe care sunt foarte clare, dar există și ar trebui să se uite deja și la partea a doua, iar partea a doua presupune și nișele care rămân descoperite. Eu m-aș uita cu mare atenție în momentul de față pe zona de elicoptere de atac, m-aș uita foarte bine ca fiecare din achizițiile mele să îmi aducă o formulă internă economică și industrială în ala fel încât să îmi reașez lanțurile care au găuri din producția militară, în așa fel încât să pot să am inclusiv capacitatea de a produce și nu numai pentru vânzare, dar și ca în caz de nevoie să pot produce în țară, iar în cazul oricărei formule de conflict să existe o reacție automată din prisma faptului că nu mai poți să achiziționezi armament în zone de conflict, nefiind posibil să introduci armament în acele momente.
Așadar, este bine să nu avem dependențe și goluri în lanțurile pentru industria pentru apărare mai ales în aceste perioade tulburi”, a conchis Iulian Chifu în exclusivitate pentru PSnews.ro.