Skip to content
Cultura Societate Știri locale Timiș

Ziua Brâncuşi va fi marcată la Bastionul Theresia din Timișoara printr-un simpozion

ziarultimisoara.ro

Nouăsprezece februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului 2015. În această zi se sărbătoreşte anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi. Potrivit prevederilor legii nr. 305/2015, ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale pot să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.

Cu ocazia împlinirii, în acest an, a 143 ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși (născut în 19 februarie 1876), Asociația „Fiii Gorjului” – Timișoara 1984 și Asociația Culturală „Constantin Brâncuși” vor desfășura un simpozion la Bastionul Theresia din Timișoara, în incinta Centrului Multifuncțional Bastion. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Programul acestui simpozion cuprinde alocuțiuni ale reprezentanților autorităților locale, ale organizatorilor – Sevastian Bălescu (A.S.C.M.A.), Horia Ciocârlie (Asociația Culturală „Constantin Brâncuși”), o sinteză a publicațiilor despre Brâncuși – prof. Monica Condan, o expoziție de sculptură – Bogdan Nueleanu, un recital de poezie – scriitorul și jurnalistul Stejărel Ionescu și unul de muzică populară – Luciana Ene, Nicoleta Lătărețu, Bianca Sârbu, potivit ziarultimisoara.ro

În încheierea simpozionului, de la ora 14, la bustul de pe strada Oituz a sculptorului sărbătorit, Constantin Brâncuși, va avea loc o procesiune de sfințire și depunere de coroane. Procesiunea este sprijinită de Asociația „Avram Imbroane” și va fi condusă de preotul Vasile Bădescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *