Skip to content
Internațional

Ziua care a schimbat lumea: Se împlinesc 18 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie

youtube.com

Statele Unite, alături de o lume întreagă, rememorează miercuri o pagină neagră a istoriei moderne. Se împlinesc 18 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie, atacuri care au schimbat modul în care americanii au privit securitatea naţională, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau războiul împotriva terorismului, scrie b1.ro.

Turnurile gemene ale World Trade Center au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, cu 92 de oameni la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 08.46 şi a distrus etajele superioare ale clădirii.

La ora locală 09.03, un al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines, cu  65 de oameni la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.

Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10.05 , iar cel nordic, la 10.28.

Al treilea avion deturnat de terorişti a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, în statul Virginia. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

După atacuri, prima mare operaţiune a războiului global american împotriva terorismului în afara Statelor Unite a fost răsturnarea regimului taliban din Afganistan, de o coaliţie internaţională sub conducerea SUA. Oficialii americani au speculat apoi şi posibila implicare a lui Saddam Hussein, obţinând sprijin public pentru invadarea Irakului în 2003.

Duşmanul numărul unu al Statelor Unite, Osama bin Laden, a fost eliminat mult mai târziu, pe 2 mai 2011 în Pakistan, în timpul primului mandat al Administraţiei Obama. Acţiunea a fost dusă la îndeplinire de o trupă specială de comando americană.

În total, 19 terorişti, antrenaţi de Al-Qaida, au lucrat la coordonarea şi pregătirea atacurilor ani de zile. Cinci au fost arestaţi de autorităţile americane.

Iar acum, la aproape două decenii a fost stabilită data pentru procesul celor cinci suspecţi arestaţi şi acuzaţi că ar fi planificat şi participat la atacurile din 2001. Un judecător militar de la baza americană Guantanamo a decis că data la care va începe procesul este 11 ianuarie 2021. Procurorii au solicitat în instanţă pedeapsa cu moartea pentru cei cinci suspecţi.

Aproape 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în atentatele de la 11 septembrie, cel mai sângeros atac terorist comis pe teritoriul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *