Ziua Europei 2025: Se împlinesc 75 de ani de la Declarația Schuman. Ce semnifică data de 9 mai

Sursa foto: Andrei Alexandru POREI

În fiecare an, pe 9 mai, cetățenii din întreaga Uniune Europeană sărbătoresc Ziua Europei, o zi dedicată păcii, unității și solidarității între națiunile continentului. Această dată nu este întâmplătoare, ea comemorează un moment-cheie din istoria Europei postbelice și anume discursul rostit de Robert Schuman în 1950, care a devenit cunoscut drept Declarația Schuman și care a pus bazele procesului de integrare europeană.

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai, este un prilej de a onora viziunea celor care au avut curajul să propună o Europă unită, construită pe ruinele războiului. Este un apel constant la unitate, cooperare și respect reciproc între națiuni.

Originea Zilei Europei

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, liderii politici ai Europei și-au dat seama că viitorul continentului depinde de cooperare și unitate, nu de confruntare. În acest context, ministrul francez de externe de atunci, Robert Schuman, a propus în 1950 un plan vizionar: resursele esențiale pentru război, cărbunele și oțelul, să fie gestionate în comun, pentru a preveni noi conflicte între statele europene.

Această propunere, cunoscută drept Declarația Schuman”(din mai 1950), a deschis calea pentru un nou model de colaborare. Un an mai târziu, în 1951, șase state europene, Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg, au semnat Tratatul care a instituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). A fost primul pas concret către construcția unei Europe unite, punând bazele unei cooperări economice ce s-a transformat, treptat, într-o uniune politică.

Ziua Europei în 2025

În 2025, Ziua Europei este o zi specială, deoarece sărbătorim 75 de ani de la Declarația Schuman. În discursul său, Schuman sublinia:

„Europa nu se va face dintr-o dată și nici într-o construcție de ansamblu: ea se va construi prin realizări concrete care să creeze mai întâi o solidaritate de fapt.”

România, membră a Uniunii Europene din 2007, marchează Ziua Europei prin diverse evenimente culturale, educaționale și civice, promovând ideea de apartenență la familia europeană.

În  Piața Unirii din Cluj, Primăria orașului organizează ceremonii militare și religioase cu ocazia Zilei proclamării Independenței de Stat a României și a Zilei Europei.

„Cu ocazia Zilei Europei, Institutul Cultural Român (ICR) își reafirmă angajamentul de a promova valorile și cultura europeană printr-o serie de evenimente speciale, dedicate tuturor celor care doresc să celebreze diversitatea și unitatea Uniunii Europene.

În acest context, ICR va organiza, atât în România și Republica Moldova, cât și prin reprezentanțele sale și clusterele EUNIC din străinătate, activități culturale care subliniază importanța cooperării și înțelegerii reciproce, invitând publicul internațional să participe activ la expoziții, concerte și proiecte educaționale. Astfel, ICR continuă să fie un catalizator important în promovarea culturii românești în context european și mondial, consolidând rolul său de ambasador al valorilor culturale europene pe plan internațional.”, potrivit comunicatului Agerpres.

Citate din Declarația Schuman

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință.”

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto. Unificarea națiunilor din Europa necesită eliminarea vechii opoziții dintre Franța și Germania. Orice acțiune întreprinsă trebuie să aibă în vedere în primul rând aceste două țări..”

„Punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniției de război, dar care au fost, în același timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”, potrivit European-union.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: