Inspectoratul General pentru Imigrări are un rol crucial în prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, dar şi în asigurarea protecţiei persoanelor care din diverse motive aleg să-şi părăsească ţara de origine, a transmis, duminică, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia zilei acestei structuri.
„Sărbătorim, astăzi, 143 de ani de atestare documentară a Inspectoratului General pentru Imigrări, o structură cu un rol crucial în prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, dar şi în asigurarea protecţiei persoanelor care din diverse motive aleg să-şi părăsească ţara de origine. De-a lungul timpului, instituţia a parcurs mai multe etape de dezvoltare organizatorică în contextul schimbărilor democratice care au marcat mai multe perioade, iar direcţiile de evoluţie instituţională au pus accent pe dezvoltarea integrată, pe investiţia în oameni şi infrastructură, care împreună să asigure forţa necesară în plan operativ şi de suport pentru o gestionare cât mai eficientă a fenomenului migraţionist”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, ultimii ani au fost dificili în sfera migraţiei şi a azilului, cu provocări dinamice, care au generat efecte pe mai multe paliere, fiind nevoie de eforturi de adaptare şi de multă implicare în găsirea unor soluţii eficiente în situaţii tensionate.
„Contextul determinat de conflictele armate din Ucraina şi Orientul Mijlociu, precum şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere au creat premisele existenţei unui nou val de migranţi, situaţie care a presupus un efort suplimentar din partea specialiştilor de la imigrări pentru a identifica soluţii şi pentru a anticipa potenţiale situaţii cu risc. Indicatorii ridicaţi atât în segmentul migraţiei, cât şi în cel al azilului au pus presiune pe componenta de resursă umană, însă, statutul de stat membru al spaţiului Schengen dobândit recent reprezintă un obiectiv atins, o reuşită care oferă o nouă poziţie în Europa a României şi care responsabilizează acum, mai mult ca niciodată, la o mobilizare în continuarea eforturilor de aderare şi pe plan terestru. Exportăm deja expertiză în combaterea migraţiei ilegale şi în domeniul situaţiei privind azilul”, a susţinut ministrul Afacerilor Interne.
El a menţionat că România a contribuit cu soluţii în Consiliul JAI, în COREPER, în grupuri tehnice, pe construirea cadrului legislativ privind migraţia şi azilul, „ceea ce a demonstrat nu numai capacitatea tehnică din teren, ci şi o expertiză în ceea ce priveşte legislaţia şi decizia politică şi administrativă de a combate eficient migraţia şi de a reglementa azilul la standarde europene”.
„Apreciez contribuţia Inspectoratului General pentru Imigrări în tot ce a reprezentat problematica aderării la spaţiul Schengen, IGI dovedind, astfel, că este o instituţie modernă, adaptată actualelor cerinţe. Sunt realizări şi rezultate reale care stabilesc cei mai concreţi parametri de validare a unei instituţii, motiv pentru care doresc să felicit angajaţii Inspectoratului General pentru Imigrări pentru modul exemplar în care au înţeles să-şi facă meseria, în vederea alinierii serviciilor oferite cetăţenilor români şi străini, la cele mai înalte standarde”, a evidenţiat Predoiu.
El a încurajat personalul IGI să continue la acelaşi nivel.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News