Ziua Justiţiei. Procurorul general: Avem nevoie de procurori nu doar bine pregătiţi, ci şi oneşti şi curajoşi

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Puterea democraţiei depinde de puterea sistemului nostru judiciar, iar puterea sistemului nostru judiciar depinde de integritatea şi dăruirea celor care servesc în cadrul acestuia, afirmă procurorul general al României, Alex Florenţa, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei.

„Statul de drept este baza oricărei societăţi democratice. Este fundamentul pe care se sprijină libertăţile noastre şi cadrul în care funcţionează societatea modernă. Fără stat de drept nu poate exista democraţie, nici o protecţie eficientă a drepturilor omului şi nici o garanţie a dreptăţii. Statul de drept este garanţia că oricine, indiferent de statutul sau poziţia sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleaşi standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv şi minoritatea de majoritate. (…) O justiţie independentă nu este un lux; este o necesitate. Aceasta serveşte drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere şi protejând drepturile individuale. Fără independenţa reală a sistemului judiciar şi a instituţiilor care îl compun nu poate exista o justiţie corectă”, subliniază magistratul.

El arată că, în acest cadru, procurorii joacă un rol esenţial, sunt „administratorii interesului public, apărătorii justiţiei şi protectorii societăţii”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: