Skip to content
Politică

Ziua Marinei, prilej pentru exercițiile militare de mare anvergură

radioconstanta.ro

 

Ziua Marinei, sărbătorită la 15 august, este un moment celebrat de Forțele Navale Române și care în premieră vor avea un exercițiu militar deschis publicului, pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța.

Programul zilei de marți este unul destul de încărcat care va cuprinde momente de arborare al drapelului, saluturi solemne cu 21 salve de tun, ceremonie religioasă, relatează Agerpres.ro.

Exercițiul militar propriu zis începe undeva în jurul orei 11, când un elicopter Puma Naval și de cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime vor purta drapelele României, NATO și UE. O altă parte interesantă este cea a evoluției remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul, iar scafandri de la Forțele Aeriene fac o demonstrație, sărind din elicoptere sau ambarcațiuni rapide.

Momentul următor din exercițiu este unul de apărare, arătând cum navele se pot apăra prin instalațiile artileristice anti-aeriene de la bord în fața unor avioane de luptă, printre care, anul acesta, se află pentru prima oară avioanele Typhoon. Se are în vedere și prezentarea respingerii desantului maritim, fiind vorba despre zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se deplasează dinspre larg spre faleză și execută atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce simulează atacul grupării navelor fluviale și un monitor și o vedetă blindată, ce respinge atacul aviației inamice și al asaltului.

De asemenea, exercițiul cuprinde și un moment important al Navelelor Gărzii de coastă, care prezintă un exemplu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Nici fregata  „Regele Ferdinand” nu lipsește, deplasându-se de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

În jurul prânzului exercițiile se încheie, urmând în Portul Tomis, să fie organizate jocuri marinărești, iar pe seară, începând cu ora 20:00 Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului. Ziua comemorativă se încheie cu retragerea cu torțe a marinarilor militari pe itinerarul: Vraja Mării — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța, aceste zone fiind închise circulației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *