Cea mai mortală boală infecţioasă din lume, tuberculoza (TBC sau TB), ucide peste un milion de oameni în fiecare an. Oamenii de ştiinţă spun că sunt aproape de a dezvolta un test de sânge care ar putea identifica milioane de persoane care răspândesc boala fără să ştie.
Tuberculoza rămâne un subiect de sănătate publică pe agenda autorităţilor sanitare, întrucât numărul de cazuri este în creşte. Se estimează că decesele globale cauzate de TBC au crescut între 2019 şi 2021 din cauza pandemiei de Covid-19, care a afectat grav eforturile de a combate boala, periclitând progresele realizate în anii anteriori, şi crescând pentru prima dată ratele de mortalitate aflate în scădere, potrivit unui Raport OMS din octombrie 2023.
Acum, cercetătorii de la Universitatea britanică din Southampton au identificat un grup de markeri biologici care se regăsesc la niveluri ridicate în rândul pacienţilor infecţioşi.
TBC este considerată cea mai mortală boală infecţioasă din lume şi ucide peste un milion de persoane în fiecare an, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Studiul, realizat împreună cu experţi de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, şi de la Universitatea Cayetano Heredia din Lima, Peru, a folosit o nouă tehnică cu ajutorul căreia au identificat un set de şase proteine care sunt foarte precise în identificarea TBC.
Autorul principal, dr. Hannah Schiff, expert în probleme respiratorii la Southampton, a declarat că, dacă va fi produs cu succes, un test ar putea ajuta la identificarea celor aproximativ trei milioane de cazuri care au fost omise anul trecut, majoritatea în ţările în curs de dezvoltare.
„Tuberculoza rămâne o boală catastrofală la nivel global, iar eforturile noastre de a controla răspândirea sunt îngreunate de testele inadecvate, care sunt lente şi depind de echipamente şi laboratoare specializate. O treime dintre persoanele care se infectează nu sunt diagnosticate şi rămân infecţioase. În acest studiu am combinat o nouă tehnică de măsurare cu o analiză matematică profundă pentru a identifica aceşti şase noi markeri ai bolii TB”, a declarat ea.
Rezultatul ar putea duce la o alternativă de diagnosticare a acestei afecţiuni – un test simplu care detectează proteinele din sânge ale căror niveluri diferă între persoanele cu TB, persoanele sănătoase şi cele care suferă de alte boli respiratorii.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News