Skip to content
Sănătate

Ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur. Anual, 15 milioane de copii se nasc prematur în lume. Câți se nasc în România

tvrinfo.ro

17 noiembrie, ziua dedicată celor 15 milioane de copii născuţi prematur în fiecare an. În România se nasc aproximativ 20.000 de copii înainte de termen. Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii.

Anual, în lume, se nasc aproximativ 140 de milioane de copii. 30 de milioane dintre ei necesită îngrijire specială. La nivel mondial, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur anual – 10% din toți nou-născuții din întreaga lume. Intervalul ratei natalității premature variază de la o țară la alta de la 5% la 18%. Există inegalități uriașe în ratele de supraviețuire în întreaga lume. Complicațiile la naștere prematură sunt cauza principală a deceselor sub 5 ani la nivel mondial și mulți supraviețuitori se confruntă cu dizabilități de-a lungul vieții, inclusiv dizabilități de învățare și probleme de vedere și auz. Aproximativ 2,5 milioane de nou-născuți mor în primele 28 de zile din cauze care pot fi prevenite și aproximativ 1,3 milioane supraviețuiesc cu dizabilități majore. Pentru a atinge Obiectivul de dezvoltare durabilă de a pune capăt deceselor nou-născuților care pot fi prevenite, toate țările trebuie să reducă mortalitatea neonatală la 12 decese sau mai puțin la 1000 de născuți vii până în 2030.

Primele luni de viaţă ale unui copil născut prematur încep în incubator, înconjurat de aparate care îi susţin funcţiile vitale. În unele cazuri, bebeluşii rămân luni la rând, până când pot fi externaţi ca să ajungă, în sfârşit, acasă.

Tema globală pentru Ziua Mondială a Prematurității în 2022 este: Îmbrățișarea unui părinte, o terapie puternică. Permiteți contactul piele-pe-piele din momentul nașterii.

Pe lângă culoarea violet, care reprezintă sensibilitate și excepționalitate, șosetele a devenit un simbol pentru Ziua Mondială a Prematurității. Mica pereche de șosete mov, încadrată de nouă șosete pentru bebeluși mari, simbolizează: 1 din 10 bebeluși se naște prematur la nivel mondial, informează tvr.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *