Skip to content
București

Ziua Naţională a României. Paradă la Arcul de Triumf din Capitală LIVE TEXT

" "

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti participă pe 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Naţională din Capitală, prilej cu care poliţiştii au instituit şi restricţii de circulaţie. Totodată, au fost anunţate şi proteste atât la paradă, cât şi în Piaţa Victoriei. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a spus înainte de parada de 1 Decembrie, că aceasta va fi una dintre cele mai frumoase defilări pe care le-a avut Capitala, deoarece se va folosi aproape toată tehnica militarilor, evenimentul fiind şi o dovadă a importanţei României în structura NATO.

UPDATE 11:30 Parada de la Arcul de Triumf s-a încheiat. Aproape 20.000 de oameni au participat la defilare

" "

Parada militară de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf din Capitală s-a încheiat, la eveniment participând aproximativ 20.000 de persoane venite să admire militarii şi tehnica Armatei. La manifestare au defilat aproape 4.000 de militari şi specialişti.

UPDATE 10:15 SHOW-ul aviatic. Anul acesta, în premieră, parada militară naţională va fi deschisă de aviaţia militară. Dispozitivul de zbor este deschis de o formaţie de elicoptere, în frunte cu un elicopter din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul naţional. Drapelul este escortat de două elicoptere IAR 330 Puma Socat, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. Vor fi prezente şi trei elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian.

UPDATE 10:00 A sosit preşedintele Klaus Iohannis. A început parada. 21 de salve de tun au fost trase de 1 Decembrie în timpul intonării imnului

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea.

Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Tunurile de pe uscat puteau trage de 3 ori mai multe lovituri de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

Astăzi, salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

Bateria «Salve» a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” a executat salvele cu tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră, câte o lovitură la fiecare 10 secunde.

Astăzi, tradiţia executării salvelor de tun reprezintă o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

Printre trupele care defilează azi la Arcul de Triumf din Capitală se numără militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei, detaşamentul Serviciului Român de Informaţii, dar şi aviaţia militară, care deschide parada.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a spus înainte de parada de 1 Decembrie, că aceasta va fi una dintre cele mai frumoase defilări pe care le-a avut Capitala, deoarece se va folosi aproape toată tehnica militarilor, evenimentul fiind şi o dovadă a importanţei României în structura NATO.

„Va fi una dintre mai frumoase parade pe care le-a avut Bucureştiul, cu toate că parade vor fi în toate oraşele din ţară în această zi. Aproape toată tehnica este scoasă acum. Militarii sunt implicaţi în paradă. La Bucureşti vom avea câteva suprize plăcute. Foarte multă aviaţie, tehnică nouă. Sunt peste 500 de militari din ţările NATO care vor defila astăzi cu noi. Azi reprezintă şi cât de puternică e România în structura NATO şi cât de respectată este ca ţară”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Antena3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *