Skip to content
Politică

Zodia zeiței Firea încolțește din sângele greilor PSD ce se măcelăresc între ei EXCLUSIV

4businessclass.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos în ce fel măcelul dintre mahării din Partidul Social Democrat (PSD), la care asistăm în aceste zile, îi poate favoriza ascensiunea celei care acum ocupă postul de primar general – am numit-o pe Gabriela Firea.

Ziua de marți a fost marcată de bălăcăreala dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose (începută deja cu vreo săptămână în spatele ușilor închise, detonată luni seară de către premier la Antena 3), încheiată în stil „pupat toți piața endependenți”: Tudose a amenințat că demisionează, Dragnea a dat din colț în colț să-l păstreze la Palatul Victoria (în caz contrar riscând represalii „tehnocrate” din partea președintelui Klaus Iohannis), iar până la urmă prim-ministrul a reușit să își impună punctul de vedere în fața liderului PSD – acela de a avea libertate să remanieze niște miniștri, inclusiv pe Sevil Shhaideh, fina lui Liviu Dragnea.

De altfel, am arătat deja cum această victorie marchează debutul declinului pentru cel mai iubit fiu al județului Teleorman.

DETALII AICI: Începutul sfârșitului: Dragnea a trecut cu vederea un amănunt crucial la Tudose EXCLUSIV

Două cadouri grele de la Tudose pentru Firea

Ca o idee generală: vă recomandăm ca, oricând vă treziți bombardați de scandaluri provenind dintr-o zonă sau alta, să vă uitați la cei care ar putea fi târâți în aceste scandaluri, dar stau cuminți în umbră. Țineți minte cum, înaintea moțiunii de cenzură din iunie, Gabriela Firea a fost unul dintre primii PSD-iști care s-au ridicat împotriva lui Sorin Grindeanu? Ați mai auzit-o acum pe primăriță să crâcnească?

Sigur că explicația imediată poate fi aceea că edilul stă cuminte, de teamă să nu piardă consistentul cadou promis de către Tudose: Arenele BNR, pe care Guvernul le-ar putea cumpăra, apoi ceda Primăriei Municipiului București, așa cum a declarat prim-ministrul luni seară la Antena 3.

Dar haideți să privim tabloul mai general: nu mai devreme de 3 octombrie, tot premierul Mihai Tudose l-a numit pe Iulian Clișeru în funcția de vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Ne veți întreba cine este acest Iulian Clișeru. Răspunsul este simplu: soțul soției sale. Speranța Clișeru a fost ani de zile prefect de Ilfov și administrator public al orașului Voluntari – mai pe românește, omul de bază al primarului Florentin Pandele. Aceeași Speranța Clișeru a fost numită în iulie 2016 consilier personal al Gabrielei Firea (la scurt timp după instalarea acesteia la PMB), pentru ca în august 2017 să fie unsă de către aceeași Firea administrator provizoriu în CA-ul RATB.

Poate că ați citit prea repede; reluăm: unul dintre cei mai importanți oameni din gruparea Firea-Pandele (care administrează Bucureștii și Voluntarii) a fost căftănit de Tudose șef peste autoritatea guvernamentală ce se ocupă cu platformele petroliere din Marea Neagră.

Ce cadou poate fi mai pe sufletul cuplului Firea-Pandele decât așa ceva? Iar acest dar a venit chiar din partea lui Mihai Tudose – același care în luna august i-a dat mână liberă administrației PMB să preia ELCEN, în condițiile în care predecesorul lui de la Victoria, Sorin Grindeanu, nu fusese în stare să producă altceva decât bâlbe pe acest subiect.

Primăria Generală ca trambulină către Președinție

Acum, că ați înțeles de ce Firea nu a avut nici cel mai mic motiv să mârâie împotriva lui Tudose (dar nici a lui Dragnea, fiindcă nu vrea nimeni să aibă soarta unui Mihai Chirica), ajungem la ideea principală a articolului de față: edilul general al Bucureștilor urmărește să confirme sondajele care îi prezic șanse reale (singurul astfel de PSD-ist) să îl învingă pe Iohannis în alegerile prezidențiale din 2019.

Și ați văzut ce se întâmplă: marii bărbați de partid și de stat își rup gâturile, se acuză de trădări, de pactizare cu „securiștii”, se amenință cu maziliri… Între timp, Firea stă cuminte: merge pe la biserică, soțul duce oameni cu autocarul la moaștele Sfintei Parascheva (nu că ar fi ceva rău – le menționăm doar ca pe niște inteligente mișcări de imagine), ea împarte fel de fel de beneficii pentru bucureșteni (deopotrivă tineri și bătrâni), organizează festivaluri, expoziții și alte chermeze (care nu ar fi rele dacă nu ar fi excesive – aproape câte una pe săptămână), mai inaugurează câte ceva prin București (chiar dacă acel ceva este de o inutilitate crasă – vezi iarba de pe acoperișul unei stații RATB – sau vine după o așteptare crâncenă, ca Pasajul Sudului)…

Poate că, per ansamblu, lumea din Capitală are o părere nu tocmai grozavă despre Gabriela Firea, ținând cont de felul în care aceasta și-a ignorat promisiunile de campanie (traficul rutier, flota RATB etc.) ori a venit cu idei crețe, dintre care principala o reprezintă cele 22 de firme ale municipalității, cu angajați plătiți gras (un demers criticat nu doar de opoziția PNL-USR, ci și de către Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței); și nu doar atât: nu trece zi fără ca diverși consilieri PNL (Ciprian Ciucu, Cătălin Deaconescu) ori USR (Roxana Wring) să semnaleze lipsa de transparență (proiecte de hotărâri care ba „dispar” de pe site-ul PMB, ba sunt introduse în ultima clipă pe ordinea de zi, condiții prohibitive pentru accesul populației în sala de ședințe ș.a.) și risipa de bani practicate de către Primăria București. De altfel, ultima astfel de ispravă a apărut marți seară pe pagina de Facebook a lui Ciucu: alocarea a 450.000 de lei pentru amenajarea unui muzeu al echipei naționale de fotbal și a – atenție! – 1,35 de milioane de lei pentru un sistem video LED la Compania Municipală „Sport pentru toți” SA (înființată în prima jumătate a acestui an în subordinea PMB).

După cum spuneam: poate că bucureșteanul o iubește sau nu pe Firea, dar provincialul care locuiește la o distanță suficient de mare de Capitală (neavând astfel ocazia să simtă pe propria piele administrația PSD de la PMB) nu ar avea motiv să NU pună ștampila pe actuala primăriță în alegerile prezidențiale de peste doi ani, în cazul în care Gabriela Firea va continua să fie o răsfățată a principalelor televiziuni de știri naționale (din nou: nu că ar fi ceva rău – orice om politic are nevoie de susținere mediatică și este treaba lui de unde o obține). Ba mai mult: estimăm că finele anului 2018 vor fi marcate de o unire-n cuget și-n simțiri: poporul PSD-ist (cu carnet de partid sau fără) va ajunge să ceară el însuși, la unison, candidatura Gabrielei Firea la prima funcție în stat.

Sigur că ne putem gândi că orgoliul lui Liviu Dragnea îl va împinge să își aroge el însuși candidatura la președinție, dar aici intervin două variabile (a doua dependentă de prima):

  • soarta procesului Bombonica: orice condamnare îl va trimite automat pe PSD-istul-șef în închisoare;
  • guvernarea: o achitare va atârna greu în ochii activului de partid, dar nu va însemna mare lucru în sondaje dacă se va lovi de binecunoscutul lui orgoliu, care l-a împins nu doar să-l răstoarne pe Grindeanu și să-l întărâte pe Tudose, ci și să încerce a-și lăsa amprenta personală asupra economiei naționale, fie și prin măsuri într-o ureche.

Ca să sintetizăm

Firește că în spatele zâmbetelor foto- și telegenice ale Gabrielei Firea par să înflorească în București manevre care de obicei sunt deslușite mult prea târziu (ca un fel de scufundare a Titanicului pe muzica orchestrei), dar, spre deosebire de președintele ori de guvernul în funcție (ale căror acțiuni produc efecte la nivel național, nu doar într-o singură localitate), soarta îi zâmbește celei care ocupă acum al doilea post din România ca bazin electoral (unul care a reprezentat deja o trambulină spre Cotroceni – vezi Traian Băsescu), prin simplul fapt că provincia este ținută departe de scandalurile bucureștene. Și iată cum Firea are încă de pe acum cale deschisă către prima funcție în stat, datorită celei mai mari campanii de relații publice de care a beneficiat vreun lider politic postdecembrist. Dacă aceștia de regulă dau petreceri câmpenești mai degrabă în campanii electorale decât în timpul mandatului, pentru primarul general aproape fiecare săptămână este prilej de cântec, joc și voie bună.

Sigur că ne-ați putea întreba: ce s-ar întâmpla dacă DNA ar reține-o pe Gabriela Firea imediat ce aceasta și-ar exprima (public sau în cerc restrâns) intenția de a candida pentru Cotroceni? Am trata această întrebare ca pe o glumă bună, întrucât avem în fața ochilor precedentul numit Olguța Vasilescu: la mai puțin de trei luni după ce primărița de atunci a Craiovei fusese purtată în cătușe prin fața presei, ea a fost realeasă în fotoliul edilitar cu peste 60%, depășind cu circa 15 puncte procentuale scorul obținut în 2012, pe vremea USL-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *