Skip to content
Economie

Zona Euro: O gospodărie din zece a investit în criptomonede

zf.ro

Aproximativ una din 10 gospodării din Zona Euro a investit în criptomonede precum bitcoin, potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene publicat marți, care subliniază apetitul pentru aceste investiții cu risc ridicat, confruntate cu o scădere dramatică în această lună, potrivit boursorama.com.

Aceste noi active atrag persoanele fizice, inclusiv pe cele din grupurile cu venituri mici, dar ele sunt „fără valoare”, a avertizat duminică șefa institutului monetar, Christine Lagarde.

„Până la 10% din gospodării ar putea deține criptomonede” în zona euro, potrivit sondajului realizat de BCE în șase țări importante – Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia și Olanda.

Proporția variază în funcție de țările analizate, de la 6% în Franța, 9% în Germania și aproape 15% în Olanda.

Majoritatea investitorilor privați au declarat că dețin mai puțin de 5.000 euro în criptoactive, cu o ușoară predominanță a deținerilor mici, de mai puțin de 1.000 de euro. La celălalt capăt al spectrului, aproximativ 6% au confirmat că au investit mai mult de 30.000 de euro.

Profilul investitorului tipic: un tânăr cu un nivel ridicat de educație și cunoștințe în domeniul financiar.

Studiul, care face parte din raportul semestrial privind stabilitatea financiară care va fi publicat miercuri, vine în contextul în care BCE a solicitat recent o reglementare globală a acestui sector tânăr, care reprezintă un risc în special pentru finanțele gospodăriilor.

În pofida evoluțiilor de tip „dinți de fierăstrău” pe piață, capitalizarea pieței globale de criptomonede a ajuns la peste 2.500 de miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, de șapte ori mai mare decât în anul precedent.

Dinamica sectorului face ca în prezent să existe peste 16.000 de criptoactive în circulație, cu zece noi criptomonede lansate în medie în fiecare zi, potrivit studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *