Ziua 9: Protestele continuă. Solicitările protestatarilor, rezolvate parțial. Tractoarele vor intra în București

Sursa foto: Facebook

Protestele transportatorilor şi fermierilor, joi, 18 ianuarie a.c., au dus la trafic rutier blocat în mai multe orașe din România. Probleme sunt și pe centura Capitalei, și la frontiera cu Ucraina:  Vama Siret și Vama Halmeu.

Ministerul Agriculturii: Dimineață, ministrul Agriculturii i-a primit la negocieri pe fermierii protestatari. Florin Barbu, și-a prezentat scuzele, pentru că i-a numit pe protestatari, instigatori: „Vreau să vă asigur că înainte de a fi ministru, sunt om și poate că din context a reieșit că v-am făcut instigatori”.  Ministrul Barbu a luat punct cu punct, revendicările fermierilor și a discutat despre măsurile pe care le va lua Guvernul.

Fermierii au cerut, însă, stabilirea unui calendar concret cu măsuri pentru ca protestul să se încheie. „Oamenii nu sunt dispuși să plece acasă pentru că măsurile nu sunt adoptate”, a precizat Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor protestatari.

Vama Siret: Cozi de peste 30 de kilometri, pe partea ucraineană

Protestul fermierilor din Vama Siret continuă în cea de-a 3-a zi de când aproape totul e blocat, iar fermierii nu au nici cea mai mică intenție de a opri protestul. Potrivit ultimelor informații preluate de la Monitorul de Suceava, câteva sute de tiruri ucrainene au tranzitat frontiera spre Ucraina, dar pe sensul de intrare în România sunt peste 1.100 de tiruri care stau în parcări și pe drumul spre Cernăuți. Cozile sunt de peste 30 de kilometri. Trei din cele patru benzi de mers de pe drumul european 85, din zona punctului de trecere a frontierei de la Siret, rămân blocate de tractoare, utilaje agricole și camioane. Pe singura arteră liberă se circulă alternativ, în ambele sensuri de mers. Una dintre nemulțumirile fermierilor era aceea că APIA Suceava a întârziat plata subvențiilor. Potrivit Monitorului de Suceava, acest aspect s-a dovedit parțial adevărat deoarece în acest moment, încă se fac deconturi pentru campania din 2023, iar gradul de efectuare a plăților este de 95%.

Sibiu: Protestele se mută în tot județul

Fermierii și transportatorii vor să extindă vineri protestele în județul Sibiu, schimbând traseul care până acum a inclus doar municipiul Sibiu. Conform organizatorilor, protestul de vineri va începe la aceeași oră12:00, prima parte desfășurând-se în Sibiu. Conform solicitărilor despuse, scopul protestului este de a atrage atenția asupra următoarelor probleme: subvențiile APIA, prețul cerealelor, prețul RCA, prețul combustibilului, oprirea importului de cereale, taxe de drum, introducerea CASS-ului și legea arendei.

Portul Constanța: Protestatarii anunță proteste şi în weekend

Reamintim că fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme au blocat, luni seară, unele dintre porţile de intrare în Portul Constanţa Sud – Agigea. La Constanţa, ample proteste au fost în serile de sâmbătă şi duminică, fiind paralizat traficul rutier pe şoseaua de centură a municipiului.

Timișoara: Tractoarele și TIR-urile intră în oraș

Agricultorii vor putea intră cu tractoarele și utilajele agricole în centrul oraşului Timişoara, joi seară, de la ora 20:00după ce au primit aprobare ca să protesteze. Ei vor avea trei căi de acces în oraş şi vor fi însoţiţi de echipaje ale Poliţiei. Agricultorii vor trebui să ruleze grupaţi, să-şi aşeze tractoarele în parcarea de lângă Piaţa Victoriei, unde vor rămâne până în 24 ianuarie.

Protest autorizat în Capitală – Primăria Capitalei a dat aviz favorabil pentru organizarea protestelor fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției. „Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției”, a anunțat Nicușor Dan. Astfel, vor fi lăsate să între în Bucureşti, 100 de tractoare și 100 cap tractor (TIR-uri fără remorcă). De asemenea, vor putea participa la proteste 5.000 de persoane.

Guvern. Măsuri importante – La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri, a lăudat miniștrii PSD de la Agricultură și Transporturi, în schimb pe liberalul Boloș de la Finanțe l-a mustrat indirect și i-a trasat și noi dispoziții.

„Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime”, și-a început Ciolacu discursul.

Măsuri anunțate de Marcel Ciolacu

  • Sprijin de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro.

Estimăm peste 162 de mii de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată. Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi”, a spus premierul.

  • problema utilajelor agricole cu extinderea excepțiilor de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.
  • RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor
  • Amânarea ratelor la creditele pentru agricultorii afectați de secetă mai așteaptă aviz și de la BNR
  • amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023.

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul vegetal și modificarea regulilor la categoriile de permis de conducere pentru tractoare și vehicule agricole.

Actul va permite:

  1. Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.
  2. Înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.

Actele normative aprobate la inițiativa Ministerului Transporturilor au vizat:

-Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competențe din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;

-Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;

-Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;

-Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale;

-Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

-Ministerul Transporturilor a comunicat că prin adoptarea acestor acte normative și-a respectat angajamentul asumat cu Confederațiile, Federațiile reprezentative din domeniul transportului rutier, dar și cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor care protestează.

„Totodată, cu privire la măsurile care nu necesită adoptarea prin acte normative, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a inițiat, în vederea reducerii timpilor de așteptare, implementarea separării fluxurilor UE și non-UE în punctele de trecere a frontierei (care permit acest lucru) și este în derulare identificarea soluțiilor tehnice aferente.

De asemenea, în această perioadă, este în derulare procedura de constituire a două grupuri de lucru pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ și pentru îmbunătățirea cadrului normativ în vederea eliminării ”pirateriei” în transporturi.

Astfel, de luni 22.01.2024, aceste grupuri de lucru vor fi constituite și își vor începe activitatea.”, a anunțat Ministerul Transporturilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: