10.000 de lei ajutor pentru apicultorii români. În ce condiiții se dau banii?

Sursă foto: Freepik

Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutor de stat pentru apicultori, cu scopul de a compensa parțial pierderile suferite în anul 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ajutor de la stat pentru această categorie de români. Ca o măsură de susţinere a industriei apicole, Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutor de stat pentru apicultori.

Această schemă are ca scop compensarea parțială a pierderilor suferite de apicultori în anul 2023, având în vedere contextul crizei generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

În ceea ce privește valoarea totală a schemei de ajutor de stat, aceasta este de 59.866.000 de lei, echivalentul a puţin peste 12 milioane de euro. Potrivit Ministerului Agriculturii, cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 25 lei, adică aproximativ 5 euro, pe fiecare familie de albine.

10.000 de lei ajutor pentru apicultorii români. În ce condiiții se dau banii?

Cel mai mare număr de albine într-un stup îl constituie albinele lucrătoare, numărul acestora într-o familie fiind de 15.000-20.000 primăvara, ca vara să ajungă la 40.000-60.000. Iarna, numărul acestora scade la 20.000-30.000.

Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro, scrie alba24.ro.

Banii pot fi primiţi de apicultorii persoane fizice cu atestat de producător, apicultorii persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, precum și societățile agricole.

Aceştia trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi să dețină familii de albine înscrise în baza de date apicolă, să aibă exploatații apicole autorizate sanitar-veterinar, și să nu fie în procedură de lichidare sau faliment.

Cererile trebuie depuse în termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar termenul limită pentru plată este 30 iunie 2024.

Această schemă de ajutor vine în sprijinul apicultorilor afectați de diverse provocări, oferindu-le oportunitatea de a obține compensații parțiale pentru pierderile suferite.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: