20 de hectare de mirişte au ars în Bihor după ce o persoană a făcut foc în aer liber.

Sursa foto: arhivă ISU Crișana
Sursa foto: arhivă ISU Crișana

20 de hectare de mirişte au ars, joi, în satul bihorean Ianoşda, cel mai probabil după ce o persoană ar fi făcut foc în aer liber, fără să ţină cont că acesta se poate răspândi.

Potrivit unui comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, lt. col. Camelia Roșca, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Salonta au intervenit în jurul orei 21.20.

Salvatorii au reuşit să lichideze incendiul, însă flăcările au distrus 20 de hectare de mirişte.

„Cauza probabilă a incendiului a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor”, se arată în comunicat.

În acest context ISU Crişana reaminteşte că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este interzisă şi poate duce la reducerea cuantumului de subvenţii din partea APIA pentru terenuri:

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL