2024, un rollercoaster speculativ pentru criptomonede

bitcoin
Sursă foto: Unsplash

Piața criptomonedelor cunoaște în această perioadă o adevărată „renaștere” după ce, în 2022, a trecut printr-un an dezastruos, consideră specialiştii din piaţă.

Chiar și în aceste condiții, nici măcar creșterea de 140% a Bitcoin nu a satisfăcut apetitul investitorilor, care privesc spre viitor cu tot mai mult optimism, potrivit unei analize realizate de Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie globală de investiții online.

De unde vine această adiere de speranță? Se poate spune că viitorul cu adevărat strălucit al Bitcoin este, în 2024, deja o concluzie anticipată? Potrivit lui Radu Puiu, prima jumătate a anului 2024 promite să fie extrem de interesantă, datorită deciziilor finale ale autorității de reglementare SEC din SUA, în cazul mult așteptatei cereri de înființare a ETF-urilor spot și a celui de-al patrulea fenomen de halving din istoria Bitcoin. Piața se așteaptă ca efectul sinergic al acestor două evenimente să dea startul unei noi piețe de creștere a criptomonedelor. Scăderea randamentelor obligațiunilor și scăderea ratei fără risc trimite investitorii, încă o dată, către activele riscante.

Dar este viitorul Bitcoin sigur înainte să înceapă noul an? Cert este că înființarea unor ETF-uri spot pe Bitcoin aduce în discuție primele fonduri de acest gen pe piața aurului sau pe indicele S&P 500, care au favorizat aprecierea prețului activelor respective pe termen mediu și lung. Atunci când se analizează posibilul impact al unui astfel de scenariu asupra prețului Bitcoin, este necesar de înțeles în ce măsură s-ar deosebi noul instrument de toate cele disponibile până în prezent”, spune Radu Puiu.

Fondurile ETF ar urmări prețul Bitcoin, cumpărând această criptomonedă direct de pe piață, în numele investitorilor, care ar acționa ca un hedge (o acoperire) pentru un astfel de fond. Având în vedere că oferta de Bitcoin este limitată, acest lucru face ca, în cazul unor achiziții instituționale mari, rezultatul firesc să fie creșterea bruscă a prețului. Toate aceste procese ar avea loc într-un mod identic – din punct de vedere tehnic – cu acțiunile, fără a fi nevoie să se angajeze în tranzacții pe bursele de criptomonede sau să dețină așa-numitele portofele electronice.

Analiștii din toată lumea precizează că acest lucru ar facilita accesul la investițiile în Bitcoin, atât pentru cei reticenți față de inovație, cât și pentru instituții precum fondurile de pensii care, datorită ETF-urilor, ar putea intra pe piața criptomonedelor (inaccesibilă până acum, conform cerințelor de reglementare). Merită menționat faptul că, pentru moment, o astfel de oportunitate ar fi limitată la instituțiile din SUA. Analistul Radu Puiu explică faptul că în Europa, posibilitatea de a investi în Bitcoin în afara burselor de criptomonede există de mult timp, cum ar fi prin intermediul ETN-ului suedez Bitcoin Tracker, denominat în EUR, care, totuși, nu a atras un interes serios.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL