Știri din capitalele Europei, 5 februarie

EUROPA

Guvernele europene, inclusiv Franța, Spania și Grecia, au convenit în ultimele zile să injecteze sute de milioane de euro în sectorul agricol pentru a calma protestatarii. De asemenea, UE a acordat concesii fermierilor, reacționând la preocupările electoratului înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, precizează Associated Press.

Prețurile pentru grâu, porumb și alte cereale – cu excepția orezului – sunt mai mici decât erau înainte ca invazia Rusiei în Ucraina să ducă costurile globale ale produselor alimentare de bază la niveluri record în 2022, ceea ce a agravat foametea în întreaga lume, dar a ajutat profiturile fermierilor. Între timp, consumatorii nu văd beneficii mari din cauza prețurilor mai mici la grâu și la alte mărfuri alimentare tranzacționate pe piețele globale, deoarece creșterea prețurilor care a fost observată la magazinul alimentar este legată de alte costuri după ce alimentele părăsesc ferma, a declarat Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicilor Alimentare. Lucruri precum costurile energiei și salariile mai mari ale forței de muncă „au afectat fiecare etapă a procesării alimentelor, până la vânzarea în magazine”, a spus el.

Având în vedere că prețurile au scăzut, fermierii primesc mai puțin pentru ceea ce cultivă decât primeau înainte și se confruntă cu incertitudinea provocată de prețurile volatile ale energiei.

 

BERLIN

În timp ce țara se confruntă cu mai multe greve, sindicatele din Germania raportează o creștere a numărului de membri și a gradului de implicare după ani de declin. Tinerii muncitori germani manifestă un interes reînnoit față de sindicalizare și de acțiunile sindicale, în timp ce iarna de întreruperi industriale continuă. După ce un sindicat al mecanicilor de tren a declanșat o grevă majoră la sfârșitul săptămânii trecute, mulți dintre controlorii de trafic aerian din țară au declanșat o grevă de avertisment în 11 aeroporturi în acest weekend, în timp ce multe servicii de transport local au fost, de asemenea, în grevă de avertisment vineri dimineață.

Sindicatul care a convocat ultimele greve este unul dintre cele mai mari din Germania, Verdi, care a descris anul 2023 ca fiind cel mai de succes an de la înființarea sa în 2001. Reprezentând 1,9 milioane de lucrători din domeniul serviciilor dintr-o serie de industrii, Verdi a primit 193.000 de noi membri în 2023 – un câștig net de 40.000, conform Deutsche Welle.

 

PARIS | MOSCOVA

Franța îl va convoca luni pe ambasadorul Rusiei după moartea a doi lucrători umanitari francezi în urma unui atac rusesc în Ucraina și după ceea ce Parisul a spus că este o intensificare a dezinformării rusești, a declarat o sursă diplomatică franceză, conform Reuters.

Doi lucrători umanitari voluntari francezi au fost uciși și alți trei au fost răniți în urma unui atac cu dronă din partea Rusiei în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, la 1 februarie, în ceea ce ministrul de Externe, Stéphane Sejourne, a descris drept un act de „barbarie”.

 

VIENA

În timp ce se intensifică pregătirile pentru viitoarele alegeri europene din 9 iunie, Partidul Libertății (FPÖ), partid național-conservator și populist de dreapta, s-a clasat pe primul loc în sondaje, potrivit The Local Austria. FPÖ a obținut un sprijin semnificativ, cu 26%, marcând o creștere notabilă față de rezultatul obținut la alegerile europene din 2019, de 17,2%.

Între timp, ÖVP (Partidul Popular Austriac – partid liberal-conservator) și SPÖ (Partidul Social-Democrat din Austria – de stânga) duc o luptă strânsă pentru locul al doilea, cu 22% și, respectiv, 21%. ÖVP este pe cale să piardă 13 puncte procentuale față de rezultatul de 34,6% obținut la alegerile precedente, în timp ce SPÖ înregistrează, de asemenea, o scădere față de rezultatul din 2019, de 23,9%.

 

ATENA | ANKARA

Următoarea etapă a relațiilor greco-turce în următoarele două luni ar putea fi caracterizată de frecvente răbufniri retorice din partea opusă a Mării Egee.  Se așteaptă ca noul cadru conturat de acordul încheiat de Atena cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 și alegerile locale din Turcia din 31 martie să nu permită Ankarei să facă imediat manevre „majore” – asta presupunând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește într-adevăr să facă progrese substanțiale în disputa privind delimitarea platoului continental și a zonei economice exclusive. Guvernul lui Erdogan se pare că se află sub presiune în Turcia, existând sentimentul că balanța de putere în Marea Egee înclină în favoarea Greciei, în special în domeniul aerian.

În același timp, Erdogan se concentrează asupra viitoarelor alegeri locale, unde miza este mare atât la Ankara, cât și la Istanbul, și ar fi logic ca acesta să evite demersurile care i-ar putea înstrăina un public mai conservator, evaluează cotidianul grecesc Kathimerini.

 

VARȘOVIA | KIEV

Polonia a introdus controale mai stricte asupra produselor agroalimentare la granița cu Ucraina pentru a-și proteja piața internă de un aflux necontrolat de produse, a declarat în weekend ministrul adjunct al Agriculturii, Michał Kołodziejczak. Liberalizarea normelor comerciale ale Uniunii Europene cu Ucraina pentru a ajuta exporturile acesteia în iulie 2022 a dus la inundarea pieței poloneze și a altor țări vecine cu alimente ucrainene, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor și a cererii pentru producția internă, potrivit Euractiv.

Odată cu introducerea controalelor, frontiera poloneză „va fi la fel de strictă ca întotdeauna”, a declarat Kołodziejczak după ce a vizitat duminică punctele de trecere a frontierei de la Dorohusk și Hrubieszów.

 

PRIȘTINA | BELGRAD | UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană și Statele Unite și-au exprimat duminică îngrijorarea profundă după ce Kosovo a interzis utilizarea monedei sârbești, iar poliția a percheziționat sediile unor organizații care lucrează cu minoritatea sârbă din nordul țării.

În cursul săptămânii trecute, poliția din Kosovo a percheziționat sediile unor instituții administrate de Serbia și ale unei organizații neguvernamentale aparținând populației de etnie sârbă, confiscând documente și computere despre care se crede că dețin documente care contravin legilor țării. Potrivit poliției, unele dintre documente purtau emblema guvernului sârb de la Belgrad, în timp ce altele făceau referire la structuri guvernamentale paralele ilegale înființate de etnicii sârbi, dar neacceptate de Kosovo, potrivit Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: