Șeful APIA, demis. Florin Barbu: “Mulți fermieri au cerut-o”. Ce spun, în schimb, fermierii

Ionuț Lupu
Ionut Lupu / Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful APIA, demis din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor. Fermierii sunt sceptici 

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Florin Barbu. Motivul invocat de ministru este cel al întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi al blocajului din sistem. Însă, întâmplător sau nu, Ionuț Lupu este funcționarul care a semnalat faptul că statul român urma să aloce celor două firme apropiate fiului liderului PSD Paul Stănescu suma  de 5 milioane de euro.

Ce spun fermierii despre această demitere

Ministrul Florin Barbu a precizat că foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie, motiv pentru care, pur și simplu, aleator, am întrebat câțiva dintre fermierii cunoscuți de publicul larg, dacă această decizie ar putea fi una corectă sau, mai degrabă, una politică.

Alexandru Haită:”Nu are legătură cu întârzierea plăților”

Nu cred că șeful APIA ar fi avut ceva împotriva fermierilor activi, dar mai mult ca sigur împotriva intereselor acestora. Nu are legătură cu întârzierea plăților, atâta timp cât bugetele au fost aprobate acum. Cred că este foarte posibil să fie o decizie politică(…). Ionuţ Lupu este un om foarte echilibrat, atât în discurs cât și în atitudine”, spune fermierul din Teleorman, Alexandru Haită.

Ion Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România spune că “au acționat” prea devreme.

“Este prea devreme. Nu știu, nici măcar nu l-au lăsat să cunoască bine speța și l-au și demis”.

Cunoscut în urma protestelor fermierilor de la începutul anului, Dănuț Andruș consideră că este o decizie corectă.

Dănuț Andruș: “Ca beneficiari ne interesează mai puțin dacă este politic, nepolitic”

“Este lipsa incompetenței de a plăti din conturile fermierilor sumele aferente. Din punctul meu de vedere consider că este o acțiune întemeiată. Aceste funcții nu sunt politice, sunt instituționale și cred că lucrurile trebui să funcțione corespunzător. Deci este o decizie corectă din punctul nostru de vedere. Sunt multe probleme la fermieri și nu funcționează. Nu știu dedesubturile problemei. Dar din punctul meu de vedere, aceste funcții publice nu sunt decizii politice. Cred că sunt decizii instituționale. Ar trebui ca instituțiile statului să funcționeze corespunzător. Că beneficiari ne interesează mai puțîn dacă este politic, nepolitic, dar nu ar trebui să fie politic niciodată”, este de părere Dănuț Andruș.

Șeful APIA a blocat subvenția pentru stuful familiei baronului PSD Paul Stănescu

O lege modificată în 2023 în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenţii de milioane de euro de la UE, iar singurele societăți care au acces la aceste subvenţii sunt deţinute de Ştefan Stănescu, fiul lui Paul Stănescu (PSD), şi de un fost consilier al secretarului general al PSD.

Potrivit Pro Tv, cererea de plată transmisă de cele două firme, Ecologic Danube SRL şi Biodelta Resurse SRL, fusese iniţial aprobată de APIA Tulcea, dar a fost stopată de APIA central, în urmă controalelor lansate.

În plus, Parchetul European (EPPO) a cerut documente de la instituţiile statului în legătură cu modul în care două firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu au ajuns să solicite subvenţii europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: