Din păcate, nu suntem suficient de proactivi în atragerea investițiilor străine în România, susține ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea. „Stăm de foarte multe ori la năvod întins”, mai spune ministrul, care adaugă și că „nu trebuie să așteptăm cu mâna întinsă ca un investitor să vină în România”.
Ministrul Economiei amintește de altfel și că există în România o agenție ARICE – Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, care are ca menire principală atragerea investițiilor străine. ARICE a fost înființată în 2023 și este condusă în prezent de Rareș Burlacu.
„Nu folosim la întregul potențial consilierii economici și reprezentanții din ambasadele României”
„Ministerul Economiei a pus în hotărârea de Guvern de înființare și faptul că putem fi parte activă în acest proces de atragere a investițiilor străine, pentru că astăzi există o agenție – ARICE – Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, care are ca menire principală atragerea investițiilor străine. Cred că facem, din păcate, destul de puține lucruri astăzi. Nu folosim la întregul potențial consilierii economici și reprezentanții din ambasadele României. Există foarte multe informări pe care eu le citesc, le primesc de la ei despre foarte multe oportunități care, din păcate, nu ajung la mediul de afaceri sau ei nu primesc la rândul lor un răspuns din partea mediului de afaceri. Și acesta a fost unul dintre subiectele pe care premierul Marcel Ciolacu le-a ridicat la întâlnirea cu ambasadorii, atunci când au avut întâlnirea săptămânală(…).
Ministerul Economiei este implicat în acest proiect, în sensul în care, spre exemplu, în industria de apărare, vorbim cu potențiali investitori și parteneri în aproape fiecare zi. Este un potențial foarte mare în acest domeniu și încercăm să îl fructificăm cât mai repede în această fereastră de oportunitate pe care o are industria de apărare cu capital privat și cu capital de stat din România”, a declarat ministrul Economiei.
„Nu trebuie să așteptăm cu mâna întinsă ca un investitor să vină în România”
„În statele care au o strategie foarte clară de atragere a investițiilor străine, țintești precis și te duci spre investitorul pe care vrei să-l atragi în România, lucru pe care l-am făcut, spre exemplu, în vizitele cu premierul Marcel Ciolacu din Statele Unite, atunci când am fost la companii mari și am avut discuții directe de a veni și de a sprijini România în dezvoltarea noastră în diverse segmente de activitate și domenii de activitate. Din păcate însă, și o spun asta cu un regret, e opinie personală: stăm de foarte multe ori la năvod întins, poate pică ceva, nu suntem suficient de proactivi în atragerea investițiilor străine, nu știm să fim prezenți în acele spații unde într-adevăr există potențial foarte mare de dezvoltare și nu știm să relaționăm și să folosim reprezentarea statului român în diverse spații în mod suficient(…).
Depinde foarte mult de noi, că nu trebuie să așteptăm cu mâna întinsă ca un investitor să vină în România. Când un investitor vine să investească în România întotdeauna analizează oricare oportunitate pe care o are și suntem în competiție cu alte state membre, cu alte zone ale lumii, și apoi în interiorul României de obicei suntem în competiție mai multe regiuni. Competiția din interiorul unei multinaționale pentru proiecte noi este de foarte multe ori mai mare și mai intensă decât competiția între diverși investitori care vor să vină pe o anumită piață. Eu cred că o abordare foarte bună este aceea de a-i sprijini pe antreprenorii care sunt prezenți în România, pe reprezentanții companiilor multinaționale, de a trage cât mai multe proiecte în companiile pe care le reprezintă”, a mai declarat ministrul Economiei, în direct la Puterea Știrilor.
Anul trecut investiţiile străine s-au prăbuşit
Anul trecut, investiţiile străine în România s-au prăbuşit, coborând la 6,587 miliarde de euro faţă de 10,039 miliarde de euro în 2022, deci avem un minus de 3,452 miliarde de euro, potrivit zf.ro
Această scădere a investiţiilor străine arată că multe companii, multe multinaţionale, mulţi investitori au pus investiţiile pe hold din cauza schimbării fiscale adoptate de guvernul Ciolacu anul trecut, un semnal care nu este deloc bun având în vedere că România are nevoie în continuare de investiţii străine, de bani, de knowledge, de pieţe externe de desfacere etc.
Nu ştiu ce va fi în acest an cu investiţiile străine, dar datele pe anul trecut nu arată deloc bine nici ca statistică, nici ca trend, notează sursa citată.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News