Fermierii cu tractoarele s-au întors la Bruxelles pentru a protesta. Ce nemulțumiri au

Protest fermieri Bruxelles

Revolta fermierilor la Bruxelles se amplifică,  de la oră la oră

Fermierii cu tractoarele s-au întors la Bruxelles pentru a protesta cu ocazia întâlnirii miniștrilor europeni ai agriculturii. Fermierii intenționează să mențină presiunea asupra Uniunii Europene și, în special, asupra miniștrilor agriculturii, reuniți luni la un summit. Diferitele federații agricole consideră că totusi, Comisia Europeană nu a luat suficiente decizii concrete în privința lor, în ciuda acțiunilor de protest de la începutul lunii.

În această dimineață, mai multe convoaie de agricultori au luat drumul spre Bruxelles, provocând blocaje pe principalele rute care leagă capitala. Manifestanții doresc ca această demonstrație „să pună presiune pe politicieni pentru a lua decizii concrete și, mai ales, aplicabile pe teren”. Ei cer garanția unei PAC ( Politică Agricolă Comună) puternice care să susțină politicile agroecologice și ieșirea din acordurile de liber schimb sunt printre opțiunile ideale sperate de fermieri.

 

Foto: rtbf

În curând se va împlini o lună de când au avut loc proteste agricole majore în Belgia și în toată Europa. Peste o mie de tractoare au invadat Bruxelles-ul la 1 februarie pentru a-și demonstra nemulțumirea față de reglementările europene devenite insuportabile pentru acești fermieri. Dar UE nu a fost singura vizată, marile lanțuri de supermarketuri precum Colruyt, Intermarché și Lidl și-au văzut centrele de distribuție blocate în numeroase ocazii și acest lucru persistă.

blocaj trafic protest fermieri Bruxelles

Toate acestea au agitat foarte mult țara, împingând politicienii să acționeze cât mai repede pentru a nu lăsa lucrurile să se deterioreze și mai mult și să nu alunece în haos total. Suprasolicitarea administrativă, care a fost identificată printre obligațiile insuportabile la care trebuiau să se supună fermierii, a fost tratată cu seriozitate de autoritățile valone. De fapt, ei au luat măsuri marți reușind să cadă de acord asupra unor măsuri de simplificare administrativă pe termen scurt.

blocaj cauciucuri protest fermieri Bruxelles

În timp ce lucrurile s-au miscat puțin la nivel național și regional, Uniunea Europeană a făcut până acum doar promisiuni. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că interesele legitime ale fermierilor europeni vor fi apărate, cu dinții și unghii, în negocierile comerciale pentru a asigura o concurență loială.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: