Cruzime, obediență față de autoritate, faliment moral. Astfel am putea să-i caracterizăm pe cei implicați în monstruosul scandal al azilelor de bătrâni din Voluntari. Detaliile care au ieșit la suprafață în ultimele zile au revoltat o țară întreagă mai ales prin prisma anulării oricărei urme de moralitate în acești oameni.
Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit la PS News despre acest caz. În opinia sa, nu asistăm la o lipsă de empatie, ci la „o mutație morală”:
„Putem să discutăm despre variabilitatea culturală a empatiei, dar în situația asta nu cred c-a fost o lipsă de empatie. Este o mutație morală pe care-o vezi și în alte medii asemănătoare, medii carcerale, de exemplu, sau în lagăre de concentrare. Pur și simplu, oamenii renunță la identitatea lor morală și empatică, pentru că se dedublează. În rolul pe care-l ocupă, ca mici slujbași la un stăpân, fac ce au de făcut ca să-și mulțumească stăpânul. Nici pe departe nu-și văd beneficiarii ca fiind oameni. Nu-i văd nici măcar ca pe niște animale, îi văd ca pe niște obiecte care pot să fie mutate alandala, pentru că, în cele din urmă, obiectele alea sunt generatoare de bani, de subzistență sau de profit”.
Gabriel Diaconu, consilier al Ministerului Sănătății, observă, de altfel, un fenomen extrem de interesant care s-a manifestat în aceste azile și anume anularea gândirii individuale în favoarea gândirii de grup:
„Când vrei să te uiți la rețeaua informală de relații între angajații acestor centre, psihologic, poți să observi un lucru foarte interesant: că. și când unii dintre ei aveau mustrări de conștiință sau aveau îndoieli vizavi de știu-eu-ce comportament sau vizavi de cineva aflat sub directa lor observație, intervenea altcineva care le aducea aminte care sunt prioritățile.
Și asta poți să vezi în astfel de medii convenționale. Este extrem de cenzurată gândirea individuală. Gândirea individuală este deferită gândirii de grup. Nu e prima oară când se întâmplă în cămine sau în centre de acest tip.
Pur și simplu, oamenii gândesc în favoarea autorității pe care caută s-o mulțumească și, evident, în defavoarea beneficiarului, care este văzut ca un obiect, ca o povară”.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Ministrul Sănătății, despre azilele groazei
Deși știau că încalcă legea, oamenii și-au continuat abuzurile, considerându-se, cumva, protejați de autoritate, spune Gabriel Diaconu, care compară, la scală, ceea ce s-a întâmplat în căminele din Voluntari cu Fenomenul Pitești.
„Dacă te uiți mai atent, oamenii știau că încalcă legea. Erau foarte lucizi cu privire la încălcarea legii. Și mai este o altă chestiune, că erau, la rândul lor, presați de cei de deasupra lor să încalce legea, prin asta să se compromită, dar la fel de bine trăiau și sub umbrela impunității.
Ăsta e un construct social foarte interesant: să știi că încalci legea și, în același timp, nu poți păți nimic pentru că patronul tău are relații sus puse. Drept urmare, în cele din urmă, e, la scală, un experiment (și îndrăznesc să fac această analogie) foarte asemănător cu Experimentul Pitești, de „reeducare”.
Pentru că și acolo exista umbrela autorității, o iluzie a impunității, oamenii erau supuși unor torturi psihologice, vulnerabilitatea lor era exploatată. Ceea ce este unic aici și ceea ce mă face pe mine, ca psihiatru, să mă revolt și mai mult, este că beneficiarii aveau o vulnerabilitate neurologică și/sau psihiatrică pronunțată. Ei au fost dublu stigmatizați și dublu exploatați, pentru că, de multe ori, ei nu aveau nici capacitatea psihică de a înțelege că ceea ce li se face este de neiertat. Pur și simplu, dată fiind vulnerabilitatea lor, acești oameni erau victimele perfecte pentru că nu puteau să spună mai departe cine ce le-a făcut”, a mai spus Gabriel Diaconu.
Autor
-
Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News