Între furie şi lacrimi, 30.000 de greci au comemorat catastrofa feroviară din urmă cu un an

Sursă foto: Twitter/ Harris Georgiou

Peste 30.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat miercuri în Grecia, uneori violent, pentru a comemora catastrofa feroviară care a avut loc în urmă cu un an, soldată cu 57 de morţi, „o traumă naţională”, după cum a spus premierul, care a recunoscut „un eşec colectiv” în faţa unei neglijenţe grave, relatează AFP.

La Atena, unii dintre cei peste 20.000 de manifestanţi au aruncat cu cocktailuri Molotov în faţa Parlamentului, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene dispersând în cele din urmă mulţimea. Tot în faţa Parlamentului, alţii au scris cu roşu numele celor 57 de persoane ucise la 28 februarie 2023 în cea mai gravă coliziune din istoria Greciei.

Incidente similare au izbucnit şi la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde s-au adunat 10.000 de persoane, potrivit poliţiei.

O parte a Greciei este în grevă, în special ca răspuns la un apel al principalului sindicat din sectorul public, ADEDY. Practic, toate mijloacele de transport, de la trenuri la metrou, sunt oprite timp de 24 de ore.

La locul catastrofei feroviare, în valea Tempe, peste o mie de persoane – în principal membri ai familiilor victimelor, supravieţuitori şi douăzeci de salvatori – s-au adunat într-o atmosferă încărcată de durere şi marcată de doliu, notează AFP. Coroane de flori şi fotografii ale victimelor au fost depuse de rude în lacrimi, nu departe de calea ferată.

O ZI BLESTEMATĂ

La 28 februarie 2023, înainte de miezul nopţii, un tren de pasageri care se deplasa de la Atena spre Salonic s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă la peste 300 km nord de capitala Greciei. Timp de 19 minute înainte de accident, cele două trenuri, dintre care unul transporta peste 350 de pasageri, au circulat pe aceeaşi cale ferată fără ca vreun sistem de alarmă să se declanşeze.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: