Peste un sfert de milion de oameni au urmărit funeraliile lui Navalnîi pe canalul său de YouTube

Sursa foto: Veridica

Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.

Principalii consilieri ai lui Navalnîi, toţi stabiliţi în afara Rusiei, s-au străduit să-şi stăpânească emoţiile în timp ce transmiteau în direct imagini video de la despărţirea de liderul lor.

„Aceasta este o imagine la care este foarte greu să te uiţi”, a declarat unul dintre ei, Ruslan Şaveddinov, referindu-se la o imagine cu mama lui Navalnîi, Liudmila, în interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, alături de sicriul deschis al fiului ei.

Reuters relatează că mai multe mii de oameni au venit să-şi prezinte omagiile la cimitir şi în faţa bisericii din sud-estul Moscovei. În mulţimea numeroasă, mulţi oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom ierta” şi „Putin este un criminal”. Deşi poliţia a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit.

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reţinute în 12 oraşe, inclusiv în Moscova.

Într-o înregistrare video transmisă de la cimitirul Borisovski, mama şi tatăl lui Navalnîi, Anatoli, s-au aplecat asupra sicriului deschis pentru a-şi săruta pentru ultima oară fiul, în timp ce un mic grup de muzicieni cântau. Făcându-şi cruce, persoanele îndoliate au făcut un pas în faţă pentru a-i mângâia faţa înainte ca un preot să aşeze uşor un giulgiu alb peste el şi sicriul să fie închis.

Potrivit Reuters, presa de stat a reflectat foarte puţin funeraliile. Agenţia de ştiri RIA a relatat despre înmormântarea lui Navalnîi menţionând prezenţa unor trimişi străini, inclusiv a ambasadorilor SUA, Franţei şi Germaniei, şi a reamintit că acesta a fost încarcerat pentru o serie de acuzaţii, printre care fraudă, sfidare a instanţei şi extremism. Navalnîi a negat toate aceste acuzaţii, spunând că au fost inventate de autorităţi pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, la 16 februarie, ceea ce a stârnit acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: