Ultimele măsuri în Agricultură. Ce a aprobat, de fapt, Consiliul, la AgriFish

Foto: European Union

Măsuri în Agricultură: În contextul protestelor fermierilor și pe baza ultimei întâlniri a Consiliului de Agricultură și Pescuit (26 februarie, AgriFish) de la Bruxelles au fost luate câteva măsuri concrete, prioritare. Acestea sunt menite a răspunde pe termen scurt la criza actuală a sectorului agricol. Scutirea parțială de la normele referitoare la terenurile de pârloagă,  retragerea propunerii de Regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor sau protecții suplimentare pentru importurile din Ucraina, sunt printre principalele puncte de prioritate zero.

Chiar ministrul Agriculturii din Romania, Florin Barbu a cerut derogări de la GAEC 7 și GAEC 8, reușind așadar să impună solicitările fermierilor români privind bunele condiții agricole și de mediu, respectiv rotația culturilor (GAEC 7) și condiția de a lăsa nelucrată 4% din suprafața fermei, teren pârloagă (GAEC 8).

Ce s-a întâmplat. Măsuri pe termen scurt

Consiliul a convenit asupra unei serii de măsuri concrete care ar trebui a fi o prioritate pentru a răspunde pe termen scurt la criza actuală, iar măsurile urmează să simplifice partea administrativă a fermierilor și să ofere acestora flexibilitatea de care au nevoie. De asemenea, măsurile vor îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, asigurând în același timp îndeplinirea angajamentelor de durabilitate a mediului.

În timpul reuniunii sale, Consiliul a salutat deciziile recente anunțate de Comisia Europeană, cum ar fi:

    • scutire parțială de la normele referitoare la terenurile de pârloagă, așa-numitul standard de bune condiții agricole și de mediu (GAEC 8),
    • retragerea propunerii de Regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR),
    • protecțiile suplimentare conținute în propunerea de reînnoire a măsurilor comerciale autonome pentru importurile din Ucraina

Acțiuni aprobate de Consiliu

Iată câteva din acțiunile pe termen scurt propuse de Comisie care au fost aprobate la 29 februarie de Consiliul Europei:

GAEC 1 Modificarea regulilor GAEC 1 care impune menținerea stabilă a suprafețelor de pajiști permanente față de anul de referință 2018.

În conformitate cu GAEC 1, foști crescători de animale deținând suprafețe mari de pajiști și care au fost forțați, din cauza perturbărilor pieței în sectorul cărnii și sectorul lactatelor, pentru a trece la producția de culturi arabile, pot fi obligați să-și transforme terenurile arabile în pășuni permanente. Acest lucru ar putea duce la pierderi de venit pentru acești fermieri.

Prin urmare, Consiliul a salutat propunerea Comisiei de a modifica standardele GAEC 1 la mijlocul lunii martie, pentru a se asigura că modificările structurale cauzate de reducerea efectivelor de animale sunt luate în considerare și că fermierii fără animale nu sunt obligați să transforme terenurile arabile în pajiști sau pășuni.

GAEC 6: Consiliul a invitat Comisia să examineze posibilele practici de acoperire a solului pentru a ține cont de caracteristicile regionale, astfel încât fermierii să poată beneficia de o mai mare flexibilitate. Comisia va examina această posibilitate și va prezenta orientări în aprilie.

Revizuirea sistemului de monitorizare a zonei: sistem bazat pe analiza automată a imaginilor satelitare Copernicus. Această revizuire, programată pentru martie 2024, va contribui semnificativ la reducerea numărului de vizite în fermă de către administrațiile naționale, în unele cazuri cu 50% sau mai mult.

Forță majoră sau circumstanțe excepționale: acest concept asigură că fermierii care nu sunt în măsură să respecte toate cerințele PAC din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile care nu pot fi controlate (cum ar fi seceta severă). sau inundații) nu vor face obiectul penalităților.

Îmbunătățirea situației fermierilor pe termen mediu și lung

Pe lângă aceste acțiuni pe termen scurt care vizează simplificarea vieții de zi cu zi a fermierilor și reducerea poverii administrative atât pentru fermieri, cât și pentru administrațiile naționale, miniștrii au subliniat că este necesară și o abordare pe termen lung. Prin urmare, Consiliul a insistat să examineze modalități de îmbunătățire a situației fermierilor pe termen mediu și lung, inclusiv poziția acestora în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Consiliul a insistat, de asemenea, asupra necesității revizuirii actelor de bază ale Politicii Agricole Comune. Această revizuire ar trebui să înceapă cât mai curând posibil.

 

Sursa:  Consiliul/ Uniunea Europeană

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: