VIDEO Consiliul AgriFish. Ministrul Barbu anunță o mișcare importantă pentru fermieri

Florin Barbu
Florin Barbu Facebook

Informații de ultimă oră de la Bruxelles, Florin Barbu: S-a adoptat, pe ordinea de zi, propunerea de modificare a Regulamentului Gaec 6, 7 și 8

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se află astăzi, luni, 26 februarie, la Consiliul Agrifish cu teme importante pentru agricultorii români. Este vorba, în primul rând, de cererea României de a modifica Regulamentul pentru Gaec 7 (rotația culturilor) și Gaeac 8 (pârloagă). Pe baza informațiilor furnizate de Președinția belgiană și de Comisia Europeană, miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la modalitățile de a oferi răspunsuri rapide și structurale la criză actuală cu care se confruntă sectorul agricol.

“Tocmai a anunțat Comisarul că, la propunerea României, se deschide, pe ordinea de zi, adoptarea de modificare a Regulamentului pentru Gaec 6, 7 și 8”, a transmis, de la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Florin Barbu pentru PS News.

Printre punctele de pe ordinea de zi, se numără modificarea Regulamentului la GAEC 7 și 8, propusă de delegația României.

„Pe lângă măsurile pe termen scurt am luat notă de solicitările multora dintre dumneavoastră. În ceea ce privește modificări aduse la actele legislative de baza din actuală PAC, ne gândim la posibilitatea de a face niște modificări limitate și țintite la actele de baza ale PAC Ideea este să reducem povara pentru fermieri. 

De exemplu, analizăm revizuirea GAEC 6,7 și 8 din perspectiva reducerii pverii pe care o reprezintă și în același timp să menținem beneficiile de mediu pe care le aduc. Acest exercițiu de revizuire ține cont de toate ideile dumneavoastră, inclusiv de cele prezentate de România”, a afirmat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru Agricultură, în consiliul AgriFish de astăzi.

Florin Barbu a spus că va pune pe masa discuțiilor solicitări clare, în numele fermierilor români.

”Voi propune că de la rotația culturilor (GAEC7) să fie exceptate exploatațiile care înființează culturi pentru care nu este necesară aplicarea unei rotații anuale din perspectivă agrotehnică, astfel încât statele membre să poată decide lista acestor culturi. Un exemplu ar putea fi loturile semincere sau culturile pentru care înființarea pe aceeași suprafață nu prezintă riscuri fitosanitare sau de natură agro-chimică”, a anunțat ministrul Barbu.

În ceea ce privește GAEC 8, ministrul Agriculturii spune:

”Consider că aceasta este soluția corectă atât pentru fermieri, cât și pentru atingerea obiectivului propus la nivel european prin acest standard GAEC de menținere a elementelor și zonelor neproductive în scopul îmbunătățirii biodiversității agricole”.

Alte puncte de pe ordinea de zi a Consiliului Agrifish se referă la informații despre agricultură, PAC și suveranitatea alimentară (delegația italiană), precum și despre provocările cu care se confruntă fermierii (delegația slovacă).

De asemenea se mai discuta despre măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va furniza miniștrilor informații cu privire la utilizarea sistemului digital CATCH.

Reamintim că  GAEC 7 și GAEC 8 sunt ecocondiționalități obligatorii, după cum urmează:

GAEC 7 – Rotația culturilor pe terenul arabil – pentru fermele de la 10 hectare în plus. Regula generală: se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil, cu excepția culturilor care cresc sub apă. Rotația constă în schimbarea culturilor cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă și a culturilor din spații protejate (sere și solarii).
Prin excepție de la regula generală, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, astfel:
a) o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;
b) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, iar înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor.

GAEC 8 – Procent minim de pârloagă. Teren lăsat pârloagă: teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), întreținut în bune condiții agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreținere. Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minim 6 luni într-un an de cultură și acoperă lunile martie – august.
Obligații la nivel de exploatație agricolă:
– Cel puțin 4% din terenul arabil la nivel de exploatație este dedicat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă.
– Cel puțin 3% din terenul arabil la nivel de fermă destinat suprafețelor și caracteristicilor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă, în cazul în care fermierul se angajează să aloce cel puțin 7% din terenul arabil destinat suprafețelor și caracteristicilor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă, în cadrul unui program ecologic consolidat;
– Cel puțin 7% din terenul arabil la nivel de fermă destinat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă, culturilor secundare și culturilor fixatoare de azot, cultivate fără utilizarea de produse de protecție a plantelor, din care 3% reprezintă zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate în pârloagă. Statele membre ar trebui să utilizeze factorul de ponderare de 0,3 pentru culturile intermediare.
Ambele GAEC-uri, GAEC 7 și GAEC 8, sunt obligatorii pentru toate exploatațiile agricole cu excepția terenurilor cu o suprafață de până la 10 hectare sau în cazul în care peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă sau același procent este utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, este teren lăsat pârloagă, cu culturi de leguminoase sau fac obiectul unei combinații între aceste utilizări.

GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: