A doua părere medicală este esențială în cazul bolilor care amenință viața ori afectează puternic bunăstarea pacientului.
Cu acest mesaj se promovează, în România, tot mai multe spitale private din străînătate.
Costurile sunt similare cu ale serviciilor oferite de sistemul nostru particular de sănătate.
Pacienții care au făcut tratamente peste hotare spun însă că diferă modul în care străinii tratează bolnavul – dau dovadă de mai multă empatie și respect.
Teoretic, fiecare femeie activă sexual ar trebui să ajungă anual la un control ginecologic. Deseori, în România, abia o durere insistentă sau o hemoragie abundentă le trimite la doctor.
Carmen Ciocodeică, pacient: „Am descoperit în două zile un carcinom la tiroidă, un carcinom la scalp și un fibrom ginecologic”.
Sub amenințarea unui cancer de uter, deja cu metastaze, Carmen a căutat mai multe păreri de la specialiști. În final, a decis să facă intervențiile într-un spital din străinătate.
Reporter: De ce nu ați făcut operațiile în țară? Avem medici buni și noi!
Carmen Ciocodeică, pacient: Avem, îi apreciem, dar o programare pe care o ceri la un spital privat se face la 6 luni. Eu nu aveam timp să aștept”.
În 4 luni, femeia a făcut 3 operații, iar testele au arătat că, deocamdată, n-au rămas urme de tumori maligne.
Legea românească le dă pacienților asigurați dreptul să ceară a doua opinie medicală, însă de multe ori bolnavii ajung greu la medicii bine cotați, care au calendatul de consultații plin, pe câteva luni.
Între timp, Comisia Europeană a pus la punct o rețea europeană de medici, care trimit de la unul la altul descrierea cazurilor deosebite, cu tot cu analizele recente și tot ce ține de imagistică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News