Geoană: Sunt încrezător că toate ţările vor implementa planurile pe care liderii NATO le vor aproba

Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că odată ce NATO aprobă planurile regionale de apărare, odată ce ia decizia politică”, acestea vor deveni un „standard” pentru ţările membre ale Alianţei.

”Sunt încrezător că toate ţările vor implementa planurile pe care liderii NATO le vor aproba”, a spus înaltul oficial în cadrul NATO Public Forum, care are loc în marja Summitului NATO de la Vilnius.

Declaraţiile au fost făcute într-o conversaţie moderată de Benedikt Franke, vicepreşedinte şi CEO al Conferinţei de Securitate de la München, potrivit unui comunicat oficial. Mircea Geoană a răspuns la o întrebare din public referitoare la capacitatea NATO de a mobiliza până la 300.000 de militari în caz de necesitate.

”În ultimii 20 – 25 de ani, mulţi aliaţi, în special aliaţii europeni, au colectat dividendele păcii şi nu a fost atât de mult nevoie să investim în baza industrială, în armatele noastre. Acum trebuie să facem acest lucru. Trebuie să aşteptăm ca liderii NATO să aprobe aceste planuri regionale de apărare. După ce le vor aproba, le vor implementa. Le vor adapta la resurse, la un număr mai mare de oameni, mai bine pregătiţi, cu mai multe echipamente pre-poziţionate, conform planurilor”, a spus acesta.

Secretarul General Adjunct al NATO i-a mulţumit generalului Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, şi liderilor militari ai Alianţei, pentru livrarea accelerată a planurilor de apărare, în timp util pentru aprobarea politică.

”Este o muncă formidabilă şi liderii noştri vor aproba acest lucru. Aşadar, pot să vă spun cu toată încrederea că ţintele referitoare la structură, comandă şi control vor fi îndeplinite la timp”, a punctat Mircea Geoană.

La Summitul NATO de la Vilnius (Lituania), care se va desfăşura între 11 şi 12 iulie 2023, va fi aprobată o nouă generaţie de planuri de apărare în NATO, denumite generic „planuri regionale de apărare”.

Aceste planuri sunt împărţite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală şi o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră şi Marea Mediterană. Potrivit acestor planuri, ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei aproximativ 300.000 de militari echipaţi, pregătiţi, gata să intervină în caz de necesitate. viewscnt

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: