Ambasadoarea Franţei: România ocupă un loc preponderent în sistemul francofon

Laurence Auer/ambasadoarea Franţei în România
Laurence Auer/ambasadoarea Franţei în România

România ocupă în cadrul sistemului francofon un loc preponderent, un loc la nivel academic, cu peste 100 de diplome francofone acordate de universităţi, a declarat marţi ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer.

„Noi avem un acord de cooperare cu România – şi acest acord oferă multe posibilităţi de relaţii, inclusiv între cele două Curţi de Conturi. În cadrul sistemului francofon, în Europa, România ocupă un loc preponderent, un loc la nivel academic, cu peste 100 de diplome francofone acordate de universităţi. Mă gândesc la studiile de Drept. Avem Colegiul Juridic franco-român, care an de an scoate de pe băncile sale jurişti care pot activa la nivel mondial, având nişte diplome recunoscute de Sorbona şi de Universitatea din Bucureşti. Apoi, mă gândesc la diplomele de studii economice şi de control, de audit.

De 30 de ani avem în cadrul ASE-ului o diplomă care validează studii făcute în limba franceză şi competenţe de studii economice şi management. Însă, dincolo de rolul României în Europa de Est, pe plan educativ, aş vrea să vă vorbesc despre rolul unic pe care România îl are în cadrul francofoniei”, a afirmat Laurence Auer.

Ea a participat, marţi, la cea de-a treia ediţie a Seminarului Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), organizat de Curtea de Conturi a României, în parteneriat cu Instituţia Suprema de Audit a Franţei, Curtea de Conturi a Franţei şi cu Curtea de Conturi a Senegalului, instituţia care deţine Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF.

Evenimentul a avut ca temă „Auditul cheltuielilor publice efectuate în perioada crizei sanitare şi al implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

„Am auzit în cursul dimineţii că s-au organizat şi alte seminarii privind obiectivele de dezvoltare durabilă şi criza sanitară, însă, câte dintre aceste discuţii se desfăşoară în franceză şi cât de important este să poţi discuta la nivel de instituţii de control în limba maternă? Experienţele sunt diferite, legislaţiile sunt diferite, de asemenea şi crizele succesive pe care le traversăm – şi mă gândesc la criza climatică, la criza militară. În prezent se va deschide summit-ul NATO la Vilnius şi ştiţi că un contingent NATO condus de Franţa, belgieni, luxemburghezi, francezi, se află în România.

Deci, cât de important este să putem discuta în acest cadru magnific al francofoniei, să schimbăm idei în cadrul acesta şi vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit pentru a descoperi în acelaşi timp şi această ţară atât de deschisă către limba franceză”, a mai spus diplomatul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: